Cunoaste-ti drepturile !!

Multi oameni ai muncii din Romania nu isi cunosc drepturile elementare de munca  si din aceasta cauza multi dintre ei sunt pacaliti sa accepte salarii si conditii de munca mizere. Cateva drepturi elementare va pot ajuta sa va imbunatati viata, chiar daca credeti ca sunt  minore cunoasterea drepturilor poate avea un impact pozitiv in locul de munca. Sa trecem printr-un mic rezumat drepturile elementare a le muncii :

ARTICOLUL 41 – Munca si protectia sociala a muncii
(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.
(2) Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege.
(3) Durata normala a zilei de lucru este, in medie, de cel mult 8 ore.
(4) La munca egala, femeile au salariu egal cu barbatii.
(5) Dreptul la negocieri colective in materie de munca si caracterul obligatoriu al conventiilor colective sunt garantate.

ARTICOLUL 43 – Dreptul la greva
(1) Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.
(2) Legea stabileste conditiile si limitele exercitarii acestui drept, precum si garantiile necesare asigurarii serviciilor esentiale pentru societate.

Articolul 234. Dreptul lucrătorilor de a participa la conducerea întreprinderii, instituţiei, organizaţiei
Salariaţii au dreptul să participe la conducerea întreprinderii, instituţiei, organizaţiei, prin adunările generale (conferinţele) ale colectivelor de muncă şi prin organele ce functionează în cadrul colectivelor de muncă, să înainteze propuneri privind îmbunătăţirea activităţii întreprinderii, instituţiei, organizaţiei, precum şi în problemele servirii necesităţilor locative si social-culturale.

Articolul 232. Dreptul salariaţilor de a se asocia în sindicate
În scopul reprezentării intereselor lor economice şi sociale, salariaţii au dreptul, de a crea, la alegerea lor şi fără autorizaţie prealabilă, la întreprinderi, în instituţii şi organizaţii, sindicate, precum şi de a întra în ele.
Statutele (regulamentele) sindicatelor se înregistrează în modul stabilit pentru organizaţiile obşteşti. Apartenenţa sau neapartenenţa la sindicate nu atrage după sine nici un fel de îngrădire a drepturilor de muncă şi social-economice, garantate de legislaţie.

Codul muncii

Art. 6.
(1) Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nici o discriminare.
(2) Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la plata egala pentru munca egala, dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.

Art. 5.
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.

Salariul minim pe economie

Majoritatea lucrătorilor trebuie să fie plătiţi cel puţin salariul minim pe economie. Nu contează dacă lucraţi cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, cu contract de muncă permanent sau temporar, pentru o agenţie sau direct pentru angajator.

Dacă sunteţi plătit în funcţie de numărul de obiecte realizate sau de numărul de sarcini efectuate, înseamnă că sunteţi plătit în acord. Şi în acest caz trebuie să vi se plătească salariul minim pe economie pentru munca în acord.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s