Drepturile muncitorilor romani din strainatate sunt incalcate

Reprezentantii unor sindicate din Spania si din Franta sustin ca peste jumatate din cetatenii romani care lucreaza in aceste tari sunt exploatati de catre angajatori, indiferent daca lucreaza cu sau fara acte in regula, si cer autoritatilor din tara sa verifice conditiile de munca.

„Nu tot ce straluceste e aur, migratia reprezinta o drama a omului, omenii sunt umiliti si isi pierd drepturile”, a spus reprezentantul Sindicatului Muncitorilor Sezonieri din Spania, Diego Valle. El a povestit ca multi din muncitorii romani traiesc in conditii ‘total nepotrivite’, nu pot iesi din ferme, circulatia fiindu-le restrictionata, li se confisca pasapoartele si sunt amenintati cu concedierea daca se plang autoritatilor.

Reprezentantul a adaugat ca marea parte a contractelor nu sunt respectate, mai ales pentru ca sunt scrise in spaniola, limba pe care marea parte a muncitorilor romani nu o cunosc, conform Newsin.

„Propun sa se infiinteze o comisie din care sa faca parte si reprezentati ai sindicatelor si sa se verifice locurile de munca unde sunt angajati romanii in strainatate”, a adaugat Valle, in cadrul unei conferinte sustinute la Bucuresti privind agricultura si migratia.

Reprezentantul Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, Dan Craioveanu, critica institutiile din Romania care fac publice anunturile privind locurile de munca vacante din straintate, insa nu verifica niciodata daca se respecta contractele de munca. Diego Valle confirma faptul ca, pana acum, sindicatele din Spania nu au avut nici un contact cu autoritatile din Romania si a sugerat ca presa ar trebui sa cerceteze acest fenomen.

Diego Valle spune ca toate sindicatele spaniole au cerut guvernului de la Madrid sa infiinteze o line telefonica gratuita cu operatori in toate limbile, pentru a oferi ajutor in caz de abuz si propune la nivel national ca toate contractele sa fie traduse si in limba romana si sa fie specificate inclusiv conditiile in care se face cazarea.

Un răspuns la „Drepturile muncitorilor romani din strainatate sunt incalcate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s