Birocraţia sindicală şi averile liderilor sindicali

Se pare ca în România post-stalinistă rar se mai gâsesc sindicate autentice conduse direct de muncitori fără birocraţie şi corupţie. Sindicatele sunt organizaţiile celor ce muncesc şi ar trebui să reprezinte numai interesele celor ce muncesc. Birocraţia sindicală reprezintă o nouă clasă socială similară nomenklaturii staliniste, unde privilegiile şi puterea sunt deţinute de o mică elită sindicală. Această elită include actuali lideri sindicali ce strâng averi grandioase din cotizaţiile membrilor, apoi lăsându-i cu buza umflată pe membrii simpli, deoarece structura acestor sindicate birocratice nu este democratică şi rar membrii au drept de vot. Sindicatele galbene şi cele birocratice sunt sindicate doar cu numele deoarce nu aplică sindicalismul în forma originală, în România toată lumea cunoaşte faptul că liderii sindicali şi patronii sunt mână în mână, uneori liderii sindicali folosesc organizaţiile muncitoreşti ca rampă de lansare în scena politicului sau în mod ironic sunt acţionari majori sau directori la firmele unde sunt membri de sindicat. Acest jaf al muncitorimii există la propriu nu doar la figurat, mulţi muncitori nici nu au habar că o parte din salariul lor se duce direct în buzunarele nomenklaturii sindicale. A venit timpul ca oameni muncii să-şi revendice propriile organizatii, sindicalismul este practicat prin democraţie directă, nu există lideri sindicali plătiţi şi cu putere executivă, sindicatul este format din oameni ai muncii nu birocraţi şi viitori politicieni, e timpul ca oportunismul să fie înlăturat şi oameni muncii să-şi controleze organizaţiile şi inerent propriile interese.

Cateva exemple de lideri de sindicat cu venituri dubios de mari:

Marius Petcu de la Federaţia Sanitas are un teren agricol în Teleorman, trei terenuri intravilane în Bucureşti şi Ilfov şi un terent agricol la Snagov. Are un apartament în Bucureşti, o casă de vacanţă în Ilfov şi o casă de locuit în Bucureşti. La capitolul bunuri mobile a notat în declaraţia de avere: o motocicletă Honda, un autoturism Toyota, un ATV SYM. Lista ar putea continua cu bijuterii şi ceasuri în valoare 10.000 de euro, precum şi tablouri şi icoane în valoare de 10.000 de euro. Marius Petcu are 10 conturi, fie în lei, fie în euro. Cele mai mari dintre acestea sunt: 221.624 ron şi 150.000 ron. Şi soţia sa are 10 conturi, cele mai mari ca valoare fiind tot cele în ron, respectiv: 221.624 ron, 32.469 ron, 10.787 ron. Petcu are acţiuni la cinci societăţi comerciale. El are şi un credit de 180.000 de euro, scadent în 2022. Veniturile sindicalistului Petcu sunt următoarele: 129.998 ron – pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Sanitas; 86.781 ron – pentru funcţia de preşedinte CNSRL Frăţia; 8700 ron – preşedinte IESS; 82.352 ron – preşedinte de onoare OAMMR; 14.383 ron – membru CA; 35432 – membru CA. Marius Petcu mai are venituri şi din „implementare proiecte” cu finanţare europeană, acestea ridicându-se la circa 150.000 ron.

Vasile Lincu: presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex” si vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual „Forta Legii”.

Lincu sustine ca singura legatura dintre cei 15 lideri sindicali verificati de ANI este faptul ca toti au participat la forme de protest in anul 2010.

Declaratia de avere, completata in 8 septembrie 2010:

-► teren intravilan de 401 metri patrati, cumparat in 2004 impreuna cu sotia sa, Angelica Lucica Lincu
-► apartament in Bucuresti cu o suprafata de 52 de metri patrati, cumparat in 2001
-► autoturism Audi A6, cumparat in 2002 cu 15.500 de euro
-► depozit bancar de 20.000 de euro, deschis in 2010
-► castiguri de 8.375 de lei din activitatea de presedinte la Pro Lex
-► castiguri de 45.611 lei ca director si redactor la revista Pro Lex

De asemenea, sotia sa, Angelia Lucica Lincu, a castigat 11.036 de lei ca director la „Pro Lex”, 4.224 de lei ca economist la Fundatia „Noi Citim” si 4.060 de lei ca secretar de redactie si redactor la revista „Pro Lex”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s