Drepturile salariatilor in Uniunea Europeana

1. Durata saptamanii de lucru:
O durata maxima de munca saptamanala de 48 de ore, in medie si o pauza cu o durata stabilita prin acord comun (de obicei – o ora) pentru timpi de lucru mai mari de 6 ore zilnic; la solicitarea patronului, efectuata cu 24 de ore in prealabil, muncitorul poate efectua ore suplimentare care vor fi retribuite cu 25% in intervalul orar 6-22 si cu 50% in intervalul 22-06. In cazul unui accident la locul de munca, lucratorul are dreptul la o indemnizatie zilnica platita de patron, iar in cazul in care accidental a generat o invaliditate
permanenta, la o renta pe viata, la tratament medical sau interventii chirurgicale, inclusiv analizele clinice, aparatele medicale sau protezele necesare.

2.Perioada de repaus saptamanal si zilnic:
O perioada minima de repaos saptamanal de 35 de ore consecutive si o perioada de repaos zilnic de cel putin 11 ore; daca angajatul va lucra , din diferite motive, duminica sau in sarbatorile legale, el va primi o retributie suplimentara de 60% pentru orele lucrate si recuperarea orelor de odihna pierdute in ziua imediat urmatoare. Pentru zilele de sarbatori legal stabilite de fiecare stat in parte, lucratorul are dreptul la zi libera platita sau de majorarea salariului normal al respectivei zile cu 60%.

3.Concediul anual:
O perioada minima de concediu platit anual de 4 saptamani la fiecare an muncit pentru acelasi angajator. Fiecare zi de concediu va fi platita cu a 26-a parte din salariul lunar net. In cazul in care lucratorul este strain, poate cumula concediile, dar nu pe o perioada mai mare de doi ani;
daca din motive diverse, imputabile sau nu angajatului, raportul de munca inceteaza, angajatul are dreptul la un concediu anual proportional cu lunile muncite; pentru casatoria angajatului se acorda de regula o vacanta de 15 zile
calendaristice.

4. Munca de noapte:
O durata normala de 8 ore de munca de noapte, in medie, pentru 24 de ore

5. Retributia:
Retributia trebuie sa reprezinte plata corecta a muncii prestate si nu poate fi
inferioara celei stabilite de legislatia tarii respective. Se plateste saptamanal sau lunar conform intelegerii dintre parti si cu respectarea legislatiei in vigoare. Lucratorul are dreptul la un salariu lunar suplimentar (al 13-lea salariu),echivalent cu cel lunar net, la calculul caruia se ia in consideratie si concediile medicale sau pentru boala, accident sau maternitate, in limitele prevazute de lege. Raportul de munca poate fi incheiat de oricare dintre parti, cu respectarea termenului de preaviz (in general de 5 zile pentru faptul ca raportul de munca nuare o vechime mai mare de 5 ani).

6. Drepturi speciale pentru muncitorul primit in spatiu:
Lucratorul primit in spatiu are dreptul la cel putin 8 ore consecutive si la cel
putin 2 ore de odihna neplatite, in orele amiezii, timpul lui de lucru putand ajunge la 10 ore. Hrana care i se cuvine lucratorului trebuie sa fie suficienta si sanatoasa, iar ambientul in care isi desfasoara activitatea nu trebuie sa fie nociv sau sa-i dauneze integritatii fizice sau morale.

In consecinta, in Uniunea Europeana dreptul la munca este cosfiintit prin
Constitutie si nu face distinctie intre muncitorii comunitari si extracomunitari neexistand discriminari in functie de cetatenie, sex, natioanalitate, etnie sau culoarea pielii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s