Colonizarea continua, FMI in Romania

FMI conduce Romania. Reprezentantii Fondului nici nu mai considera de cuviinta sa pastreze aparentele si nu se mai obosesc sa se ascunda dupa deget. Jeffrey Franks a declarat pentru jurnalistii romani ca “problema referitoare la TVA-ul redus va fi rezolvata” pentru ca asa i-a promis presedintele Basescu. In mod normal, expertilor FMI le este interzis sa ceara de la autoritatile statului ca acestea sa modifice o lege concreta sau sa renunte la vreo masura concreta de protectie sociala. Teoretic, expertii FMI ar trebui sa fie interesati doar de parametrii macro-economici, dar in niciun caz de modul prin care guvernul ajunge la parametrii agreati cu Fondul. In cazul concret al reducerii de TVA la alimentele de baza, Jeffrey Franks ar fi trebuit sa ceara ca guvernul sa identifice modalitati de compensare a veniturilor neincasate din cauza acestei masuri de protectie sociala, adica sa renunte la finantarea unor cheltuieli neproductive cum ar fi constructiile de sali de sport si o serie intreaga de alte proiecte aberante care se afla in desfasurare. Ceea ce a facut reprezentantul FMI este inadmisibil, dar acest comportament reflecta o realitate obiectiva in care Romania a pierdut orice urma de suveranitate pe plan economic.

Atunci cand a fost incheiat acordul cu FMI, am publicat o serie de analize in care am pronosticat ca adevaratul scop al acestui acord este fortarea privatizarii companiilor cu caracter strategic care mai sunt detinute de statul roman. Tratativele de saptamana trecuta care au avut loc intre delegatia FMI si ministrul economiei, Ion Ariton, demonstreaza fara echivoc faptul ca am avut perfecta dreptate. In mod normal, reprezentantilor FMI ar trebui sa le fie indiferent de unde si in ce mod guvernul face rost de banii necesari reducerii deficitului bugetar, dar nu si in cazul coloniei denumite Romania. Cerintele inaintate de Jeffrey Franks in cadrul negocierilor cu ministrul economiei seamana cu niste reparatii de razboi si nu cu un plan de reforma economica. Iata cum descrie Ion Ariton retragerea statului roman din sectoarele-cheie ale economiei:
“Cu aceasta ocazie, au fost amintite proiectele de privatizare in sectorul energetic: valorificarea pe piata de capital a 15% din capitalul SNTGN Transgaz SA, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz SA si 15% din CN Transelectrica SA, initierea proceselor de privatizare la SC Cuprumin si SC Oltchim, atragerea de investitii pentru SC Avioane Craiova, SC Moldomin, SC Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova si centralele SC Termoelectrica de la Paroseni, Braila, Galati, Borzesti, Doicesti” (sursa: Money.ro)

Din aceasta declaratie se vede clar ca planul FMI este cat se poate de limpede si prevede o retragere totala a statului din sectorul energetic, din sectorul metalurgic, din sectorul minier si din sectorul industriei chimice. Primele tinte sunt Oltchim si Cuprumin, care urmeaza a fi privatizate, fara a exista vreo necesitate stringenta in acest sens. Este remarcabil faptul ca reprezentantii Fondului nu au cerut o eficientizare a managementului care ar permite generarea de venituri aditionale la buget, nu au cerut stoparea risipei in cadrul acestor intreprinderi, ci au cerut doar doua lucruri: scaderea cheltuielilor cu personalul si pregatirea pentru privatizare. Guvernul roman, care ar trebui sa fie denumit administratie coloniala, nu opune niciun fel de rezistenta si este atat de servil, incat colonizatorii de la FMI nici nu au nevoie de pastrarea aparentelor. Initial, am crezut ca procesul de preluare a activelor-cheie ale statului va fi amanat pana la scadenta creditelor contractate in 2009-2010, dar se pare ca sponsorii FMI sunt nerabdatori sa preia cat mai rapid aceste active interesante, iar guvernul este dispus sa le vanda la cererea Fondului fara a pune intrebari. Regimul Basescu-Boc este la mana FMI si, din aceasta cauza, este dispus sa vanda activele strategice aflate in proprietatea statului in schimbul posibilitatii de a se mentine la putere. Un comportament jalnic si josnic, dar foarte caracteristic pentru clasa politica din aceasta tara.

Colonizarea continua. Poporul doarme linistit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s