Autogestiunea – Concediaza-ti seful

Autogestiunea reprezinta un mod de organizare a locului de munca. Prin autogestiune, muncitorii insusi sunt cei care iau deciziile manageriale, altfel spus, autogestiunea implica lipsa patronilor sau a sefilor. Locul de munca poate fi condus in absenta patronilor sau a sefilor intr-un mod colectiv bazat pe democratie directa, prin adunarile muncitorilor. In acest fel intrega afacere devine proprietatea colectiva a muncitorilor. Munca este organizata in grupuri, dupa sarcinile fiecaruia. Deciziile sunt luate in mod democratic de catre cei care fac munca,fiecare grup trimite un reprezentant la adunarea generala a locului de munca sau, daca locul de munca este mai mic fiecare grup se prezinta la adunarea generala fara reprezentati. Trebuie retinut ca reprezentantii nu au putere executiva si pot fii rechemati din functie in orice moment. Conflictele sunt rezolvate prin mediere si arbitraj de o persoana neutra si impartiala.

Asadar, grupurile planifica munca si imparta sarcinile. In lipsa unui sef nu trebuie sa asteptati ordine, trebuie doar sa consimţiti cu colegi de munca ce trebuie facut. Adunarea generala coordoneaza programul de lucru si alocarea resurselor pentru proiectele de grup. De asemenea, aceasta reprezinta modul in care care grupurile de lucru schimba informatii si afla ce se intampla la locul de munca, in ansamblu. Adunarea generala coordoneaza bugetul, contabilitatea, cumpararea si vanzarea si in acest fel productia se bazeaza pe necesitatea produselor si serviciilor la locul de munca. Angajarea se face atunci cand adunarea generala a muncitorilor cade de comun acord ca mai este nevoie de forta de munca. Salariile sunt decise in adunarile generale, muncitori  pot alege sa ia fiecare o parte egala sau sa fie platiti cu ora. Fara actionari si sefi,  majoritatea profiturilor sunt descentralizate si se duc in afacere sau la muncitori. Prin imputernicirea angajatilor, eficienta si responsabiliatea la locul de munca creste, deoarece angajati sunt responsabili fata de colegi lor si fata de ei insisi. Fara sefi sau manageri, angajati dezvolta un sentiment de solidaritate si autonomie, cooperarea devenind mecanismul afacerii. Un alt aspect pozitiv al autogestiunii, pe langa eficientizarea muncii este si faptul ca profitul muncii ajunge direct la cei care l-au produs, astfel elimina si alienarea muncii cauzata de modul de productie traditional. Obiectul produs de munca nu mai apare in fata muncii ca o entitate straina,ca o putere independenta. Realizarea muncii numai apare  ca o privare a muncitorului,obiectivizarea aparand ca o pierdere sau sclavaj fata de obiect,corespunzătoare unei „alienari”,ca o expropiere. Omul numai se degradeaza la rangul de instrument al obiectului,fiind redus la rangul de animal,prin supunerea omului la o putere inumana, deoarece in autogestiune omul si produsul muncii  sunt unul si acelasi.

Forma de autogestiune prezentata in acest articol este in mare si generalizata, principiul este autogestiunea, formele prin care se implementeaza sunt diverse si depind de fiecare loc de munca si de fiecare colectiv in parte. Autogestiunea sau „workers self management” are o istorie si o practicalitate mare si nu reprezinta doar o viziune micro-utopica. Majoritatea cooperativelor moderne ce nu apartin de stat sau patronat  sunt autogestionate si autonome.  Statisticile arata ca :

– peste 800 de milioane de oameni sunt membri ai unei cooperative autogestionate .

– Cooperativele autogestionate ofera 100 de milioane de locuri de munca la nivel mondial, cu 20% mai mult decat intreprinderile multinationale. Sursa statisticilor  : International Cooperative Alliance (www.ica.coop)

Cateva exemple de intreprinderi autogestionate :

Corporatia Cooperativa Mondragon( Spania ) este o federatie de cooperative bazata in regiunea Basque  cu 85.066 de angajati si cu castiguri anuale de 14.780 de milioane de euro, furnizand 3.6% PIB din regiunea Basque, fiind considerata cea mai de succes cooperativa si intreprindere din Spania.

http://www.mondragon-corporation.com/language/en-US/ENG.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Mondragon_Corporation

Hotel Bauen ( Argentina) este un hotel de 4 stele bazat pe autogestiune si condus de catre angajati. http://www.bauenhotel.com.ar/


7 răspunsuri la „Autogestiunea – Concediaza-ti seful

  1. Pingback: Economia si societatea participativa, o noua viziune economica si sociala | Râvna·

  2. Pingback: Socialism sau capitalism de stat? « I.A.S.R·

  3. Pingback: Managerul capitalist ca o piedica in calea libertatii « I.A.S.R·

  4. Pingback: Economia si societatea participativa (PARECON) – Partea 2 « I.A.S.R·

  5. Pingback: Socialism sau capitalism de stat? (part 2) « I.A.S.R·

  6. Pingback: Economia si societatea participativa, o noua viziune economica si sociala « I.A.S.R·

  7. Pingback: Managerul capitalist ca o piedica in calea libertatii si dezvoltarii propriei afaceri « I.A.S.R·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s