Proiectul Noului Cod al Muncii modifica radical drepturile salariatului

In proiectul Codului Muncii se modifica prevederile legate de preaviz, de concedii si cele referitoare la orele suplimentare, proiectul mai stabileste si faptul ca un contract individual de munca este suspendat pentru participarea la greva.

Noul Cod al Muncii, care se afla in dezbatere publica pana pe 20 decembrie, schimba radical prevederile vechiului cod daca va fi aprobat in forma care este prezentata acum de Ministerul Muncii.

Astfel, angajatii care fac greva pot fi concediati, angajarea de proba se extinde, iar salariatii pot veni cu bani de acasa daca nu au grija de bunurile firmei.

Perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, va fi redusa de la 15 la 10 zile.

Noul Cod al Muncii va stabili ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta printr-o notificare scrisa, dar fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere”, se arata in proiect.

Documentul mai prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, nu in 30 de zile, cum stabileste legislatia in vigoare.

Proiectul Noului Cod al Muncii

Sursa: RTV

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s