Lupte de strada intr-o Grecie paralizata de greva generala

Nemultumiti ca li se reduc salariile  cu inca 10%, sindicalistii eleni au rabufnit violent. Greva generala declansata ieri in Grecia, a saptea consumata in decursul acestui an incercat din plin, a paralizat aproape in­treaga activitate.

Toate avioanele au ramas la sol, trenurile si autobuzele au fost si ele scoase din circulatie, scoli inchise, iar politistii, pompierii si personalul medical au asigurat serviciile la cote de avarie. Peste toate acestea, tone de gunoi necolec­tate, tensiuni si lupte de strada. Acesta este peisajul oferit cu genero­zitate de grecii loviti din toate partile de guver­nul de la Atena, ultimele nemul­tumiri ale sindicatelor fiind generate de modificarile aduse legislatiei muncii, care liberalizeaza piata acordand mai multa putere angaja­torilor, care au dreptul sa concedieze fara preaviz. Mai mult, acelasi pachet legislativ, adoptat ieri-noapte, prevede noi reduceri salariale pentru angajatii companiilor de utilitati publice. Veniturile bugetarilor greci urmeaza a fi reduse cu inca 10 procente, dupa ce, anterior, guvernul le-a mai taiat 11%.

Parlamentar batut de protestatari

Astfel ca aproximativ 20.000 de per­soane au initiat ample actiuni de protest la Atena si Salonic, cladirea Parlamentului fiind aparata cu greu de fortele de ordine. Fostul ministru al Transporturilor, Kostis Hatzidakis, actualmente deputat, a fost batut violent de catre protestatari, care au  incendiat mai multe masini, au aruncat cu pietre si cu sticle incendiare in autoritati. Ministerul de Finante a fost cu precadere tinta atacurilor, acolo unde salariile angajatilor se ridica la 4.000 de euro, in timp ce restul bugetarilor oscileaza in jurul sumei de 1.800 de euro, ce urmeaza a fi din nou redusa. Salariul minim in Grecia este de 700 de euro. Guvernul socialist de la Atena a decis in aceasta primavara inghetarea salariilor, majorarea la 40 de ani a perioadei de munca pentru primirea unei pensii integrale, reducerea pensiilor cu 7%, majorarea TVA de la 19% la 23% si anularea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s