Muncitori români transformaţi în sclavi pe terenurile agricole din Italia

Sătui de continua hărţuire şi exploatare la care erau supuşi, doi români s-au adresat poliţiei din Neive, localitate situată în regiunea Piemonte din nordul Italiei, pentru a-l denunţa pe angajatorul lor, un întreprinzător agricol, în vârstă de 50 de ani. Este povestea exploatării umane prin munca la negru pe câmpurile piemonteze, cu doi români trecuţi de 40 de ani, soţ şi soţie, ca protagonişti.

Cuplul a ajuns în Italia, în luna septembrie.  Românii au fost convinşi să lucreze în Peninsulă de un agricultor italian din Neive care i-a chemat pentru a culege recolta câmpurilor pe care le deţinea. Bărbatul a promis că le asigură transportul şi cazarea şi că va încheia contracte de muncă valabile în baza cărora li se va răsplăti, în mod regulat, munca depusă.

Doar un pas între munca la negru şi exploatarea umană

Realitatea a fost, însă, alta. Cei doi soţi, împreună cu fiul lor în vârstă de 20 de ani, şi-au plătit din propriile buzunare transportul, au lucrat zilnic câte 12-13 ore şi au fost nevoiţi să doarmă într-un hambar abandonat, adăpost pus la dispoziţie de angajator. De contracte de muncă, nici vorbă.

Abia după câteva săptămâni şi după proteste repetate, românii au primit câteva sute de euro de la întreprinzătorul agricol care refuza să-i angajeze legal. Ba mai mult, italianul i-a ameninţat că vor rămâne fără locuri de muncă şi fără acoperiş deasupra capului, dacă încetează să lucreze sau dacă îl denunţă autorităţilor, relatează cuneocronaca.it.

La cules pe câmp în cârje

Astfel, românii s-au văzut nevoiţi să accepte situaţia şi să lucreze. Într-o dimineaţă, femeia s-a accidentat în timp ce lucra pe câmp şi şi-a fracturat piciorul. Ajunsă la spitalul din Alba, a spus cadrelor medicale că şi-a rupt piciorul, din greşeală, în casă şi nu la locul de muncă, după indicaţiile precise ale angajatorului italian. Odată externată, ea a fost dusă tot pe câmp ca să-şi continue munca, deşi se deplasa în cârje. Printr-o situaţie asemănătoare a trecut şi o altă muncitoare româncă accidentată, angajată la negru de acelaşi întreprinzător agricol.

Primeau mâncare de la vecini

În urma plângerii depuse de cuplul de români, carabinierii din Neive au demarat o serie de investigaţii asupra proprietarului terenului agricol. Astfel, au ieşit la suprafaţă cazurile mai multor muncitori români şi macedoneni, angajaţi la negru. Imigranţii reuşeau să îndure condiţiile mizerabile în care trăiau şi munceau sprijindu-se reciproc, dar şi din ajutoarele primite de la oamenii care locuiau în vecinătate.

În prezent, întreprinzătorul agricol trebuie să răspundă în faţa legii pentru şantajarea şi exploatarea angajaţilor săi, pentru numeroase încălcări ale legislaţiei muncii, dar şi pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale muncitorilor străini, în acest caz – români şi macedoneni.

SURSA : http://www.adevarul.it

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s