Prevenirea bolilor de muncă, prea scumpă

 

Ministerul Muncii propune din nou amânarea obligaţiei patronilor de a elimina locurile de muncă cu noxe şi alţi factori de îmbolnăvire.

Angajatorii vor putea încadra persoane pe locuri de muncă în condiţii deosebite şi în 2011, dacă executivul va aproba un proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Muncii, prin care termenul-limită de normalizare a condiţiilor de muncă, stabilit pentru 31 decembrie 2010, este amânat până la 1 noiembrie 2011.

Motivul principal, susţin oficialii ministerului, îl reprezintă criza economică, care i-a pus pe patroni în imposibilitatea de a mai investi în echipamente de muncă performante şi condiţii de muncă fără riscuri. Asta, în condiţiile în care, potrivit datelor ministerului, peste 50.000 de români lucrează, în prezent, în locuri de muncă cu noxe profesionale fizice – zgomot, vibraţii, unde electromagnetice sau radiaţii, dar şi noxe chimice sau biologice, ce duc automat la un număr mare de îmbolnăviri profesionale.

La 1 noiembrie 2010, aproximativ 300 de companii deţineau avizul de încadrare în astfel de condiţii pentru 2.000 de locuri de muncă. Şi, deşi patronii riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu îndeplinesc măsurile din planul de prevenire şi prevenţie a acestor factori nocivi, doar în jur de 8.000 dintre cele aproape 12.000 de măsuri propuse de autorităţi au fost realizate până în luna noiembrie, mai arată statistica ministerului.

Avantaje de moment

Măsura este justificată însă, din punctul de vedere al unora dintre liderii sindicali, cei care-i reprezintă pe salariaţi.

„E bine că au prelungit acest termen, pentru că mai există posibilitatea ca cei care lucrează în condiţii deosebite, unde nu pot fi îmbunătăţite condiţiile de muncă în termenul stabilit iniţial, să pri mească în continuare drepturile suplimentare oferite pentru aceste condiţii: sporul, dar şi reducerea vârstei standard de pensionare”, e de părere Ovidiu Jurca, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Sindicalistul susţine că decizia este una normală având în vedere că „multe dintre firmele care aveau obligaţia prin lege de a normaliza condiţiile de muncă nu au avut posibilităţi să facă acest lucru”.

„Dacă nu s-ar fi amânat acest termen din nou, riscul era ca aceste firme să fie închise, aşa că statul îi mai păsuieşte şi a venit cu o nouă derogare”, spune Jurca. Acesta adaugă faptul că „mai mult ca sigur şi statul român a mai primit o derogare de la Uniunea Europeană, pentru că noi ar fi trebuit să îmbunătăţim condiţiile de muncă de mult timp”.

50.000 de români
lucrează în locuri de muncă cu noxe profesionale fizice

BENEFICIUL AMÂNĂRII

Bani în plus pentru plata şomerilor

Deşi unii sindicaliştii susţin măsura luată de Ministerul Muncii şi consideră că este una normală, precizând că altfel multe firme ar fi închise, alţii au păreri contrare. Printre aceştia din urmă se numără şi vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Astfel, pe de o parte acesta recunoaşte beneficiile clare pe care le aduce noua amânare, printre care avantajele salariaţilor mai ales când aceştia vor ieşi la pensie. Dar, pe de altă parte, sindicalistul subliniază că decizia Ministerului Muncii nu înseamnă nimic altceva decât „o amânare a îmbunătăţirii condiţiilor de muncă din România”.

„Noi estimăm că aproximativ 100.000 români muncesc în condiţii de muncă deosebite, majoritatea în industrie”, explică acesta. În plus, el crede că miza ar fi, dincolo de păsuirea patronilor pe fondul crizei economice, şi creşterea sumelor colectate la fondul de pensii. Asta mai ales având în vedere faptul că pentru fiecare loc de muncă pentru care există aviz de condiţii deosebite angajatorul plăteşte 5% în plus la cotizaţia către bugetul asigurărilor sociale, adaugă Dandea.

Mai mult, liderul sindical susţine că aceste amânări au fost posibile din cauza faptului că Uniunea Europeană nu ne-a impus practic un termen-limită, ci „mai degrabă o uniformizare în a privi sistemul de pensii”, în sensul eliminării acestor grupe deosebite, ce beneficiază de vârste reduse de pensionare şi creşteri ale punctajului la pensie. Din acest punct de vedere ar urma să rămână doar grupele speciale, aşa cum este în cazul minerilor sau al celor din apărare, unde condiţiile nu pot fi schimbate, ţinând de tipicul activităţii.

 

Sursa EVZ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s