Revolta tunisiana

“O dorinta de a rezista opresiunii este implantata in natura omului” Tacitus

Inflatia, somajul si coruptia au declansat revolta tunisiana cu rezultatul fugii din tara a familiei presedintelui Zine al-Abidine Ben Ali. Tunisia aflata sub controlul acestuia era o autocratie, familia presedintelui situandu-se deasupra legii si controland toate afacerile din acesta tara. Site-ul WikiLeaks, a publicat in acest sens date referitoare la coruptia de la varful puterii dezvaluind faptul ca familia presedintelui isi insusea un procent din toate afacerile importante care se faceau in Tunisia. In ultima perioada cat economia a fost gestionata sub dictatura lui Ben Ali, somajul a ajuns sa fie mai mare de 20% iar pretul alimentelor a crescut cu 30%.

In trecut, in urma cu 5 ani, cand au mai existat manifestari populare de amploare in acesta tara, nemultumirile au fost rezolvate cu cateva firmituri aruncate de guvern populatiei saracite si prin represiune.

Forma de protest extrem din 17 decembrie 2010, a tanarului Mohamed Bouazizi – un informatician somer care vindea fructe pe strada si caruia politia ii confiscase abuziv marfa, umilindu-l si batandu-l – care si-a dat foc in fata prefecturii din orasul Sidi Bouzid, a declansat o revolta in acest oras. La 5 zile dupa acesta tragedie, un alt tanar din acelasi oras, Hussein Nagi Felhi  – si el somer cu studii universitare – s-a sinucis prin electrocutare aruncandu-se pe cablurile unui stalp de inalta tensiune, dupa ce a strigat lozinci impotriva guvernului. Aceste proteste au generat revolte in toata tara, care au culminat cu rasturnara regimului autocrat.  

In acest moment demonstratiile continua, la fel si represiunea fortelor de securitate, iar ca raspuns la brutalitatea politiei, tunisienii s-au organizat in comitete raspandite in toata tara, patruland pe strazi si asigurand securitatea cetatenilor.

Solidaritatea tunisienilor si capacitatea lor de a se organiza in afara institutiilor autoritare sunt un indiciu ca o dorinta de a rezista opresiunii este implantata in natura omului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s