Vasile Paraschiv

Vasile Paraschiv, activist social si militant inca din 1971 pentru infiintarea sindicatelor libere, s-a stins din viata vineri 4 februarie 2011, la varsta de 82 de ani.

Vasile Paraschiv a fost unul dintre disidentii marcanti din Europa de est. A fost in vizorul autoritatilor comuniste, torturat si amenintat, internat la psihiatrie pentru a-l reduce la tacere. Dupa 1989, a ramas dezamagit de evolutia vietii sociale si politice si din acest motiv in 2008 a refuzat cu demnitate o distinctie oferita de Traian Basescu pentru activitatea sa impotriva regimului comunist. La ceremonia in care presedintele trebuia sa il decoreze cu medalia ‘Steaua Romaniei’ in grad de cavaler, el a declarat: „Domnule presedinte, va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarat sa mi-o acordati astazi, dar eu sunt obligat sa refuz primirea ei de la un comunist […] impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pana la ultima bataie a inimii […] Eu nu vreau de la dumneavoastra domnule presedinte, decoratii, bani, functii etc. Eu vreau dreptatea si adevarul”.

In 1968, cand Ceausescu critica URSS si tarile membre ale tratatului de la Varsovia pentru invazia Cehoslovaciei si capata in vest faima unui lider comunist cu fata umana, Vasile Paraschiv isi dadea demisia din Partid. „Eu nu stiam politică externa, dar stiam ca drepturile muncitorilor nu erau respectate si am spus clar ca nu vreau să sprijin dictatura“, afirma Paraschiv in 2008 pentru un jurnalist de la Evenimentul Zilei.

In 1971, trimite Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania o scrisoare care continea 11 propuneri pentru democratizare sindicala.

In februarie 1977 se alaturat miscarii pentru apararea drepturilor oamenilor initiata de Paul Goma.

A fost arestat dupa ce a semnat o scrisoare trimisa la Conferinta post – Helsinki de la Belgrad. Aceasta scrisoare ajunsa ulterior la Paris, capatase o notorietate internationala.

Tot in anul 1977 a depus cerere pentru eliberarea unui pasaport. In acea perioada cand un astfel de document se elibera foarte greu, Securitatea i l-a eliberat in 24 de ore, sperand sa plece si sa nu se mai intoarca. Vasile Parschiv, avea insa alt plan. A mers la Paris si a luat legatura cu sindicatele franceze, carora le-a facut cunoscute problemele cu care se confruntau muncitorii romani.

După ce Europa Libera a relatat despre actiunile sale din strainatate, a ajuns sa fie si mai detestat de regimul comunist. Initial, i s-a interzis intoarcerea in tara, insa Paraschiv a insistat sa se intoarca in tara pana a fost reprimit.

In 1979 devenea membru fondator al SLOMR (Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din Romania). O declaratie de constituire a acestui sindicat a fost citita la Europa Libera. SLOMOR a aparut in data de 5 martie 1979, iar pe data de 8 martie, Paraschiv citea declaratia de constituire in intreprinderea in care lucra. In acea zi a fost ridicat de Securitate si agresat.

In anii care au urmat,Vasile Paraschiv a fost rapit, torturat, amenintat cu moartea. De asemenea, Securitatea l-a obligat sa semneza un angajament de turnator. Paraschiv, insa, nu a respectat acest angajament.

Dupa revolutia din decembrie, Vasile Paraschiv ramasese la fel de activ. A luptat pentru infiintarea unor sindicate libere, democratice. Declara in legatura cu aceste sindicate ca ar vrea sa: „respecte definitia democratiei, cum zice la dictionar, ca emana de la popor si se exercita de catre popor”.

Este evident raspunsul la intrebarea – in ce masura sindicatele care activeaza azi pe piata muncii sunt democratice – cand liderii acestora ocupa pozitia de sef pe viata, cand membri simpli nu isi pot delega reprezentanti si nu participa la intruniri sau nu sunt instiintati in legatura cu demersurile intreprinse de lideri pentru a le putea evalua activitatea, cand actiunea sindicala se aseamana uneori, izbitor de mult cu modul de actiune al unor sindicate galbene.

Colectivul I.A.S.R. va recomanda cartea lui Vasile Paraschiv: „Lupta mea pentru sindicate libere in Romania. Terorismul politic organizat de statul communist”, aparuta la Iasi, Editura Polirom, in 2005.

Odihneasca-se in pace!

Vasile Paraschiv (3 aprilie 1928 – 4 februarie 2011) – o persoana asupra vietii careia merita sa ne oprim atentia pentru hotararea si curajul cu care a luptat pentru drepturile muncitorilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s