Cei 15 lideri de sindicat anchetaţi de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averea în cazul a 15 lideri de sindicat care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese sau a căror avere acumulată este nejustificată. Printre aceştia, Bogdan Hossu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Gheorghe Izvoranu, Ion Popescu şi Marius Petcu. Și averea soției lui Vasile Marica, preşedintele Sed Lex, Mălina Marica, director adjunct al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din subordinea Ministerului Finanţelor şi director adj. al Direcţiei Generale Organizare şi Resurse Umane, e verificată de ANI.

Inspectorii de integritate susţin că verificarea averii liderilor de sindicat a început în urmă cu câteva luni.

Între timp, liderul sindical Vasile Marica este pomenit în dosarul „Corupţie la vamă”. După ce în weekend o angajată a Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti a susţinut că i-ar fi plătit acestuia 20.000 de dolari pentru a obţine un post de inspector vamal, ieri, un fost vameş a susţinut, într-o conferinţă de presă, că ar fi „colectat” bani, timp de şase ani, pentru liderul de sindicat.

Sindicaliştii contestă verificările ANI

Sindicaliştii susţin că acţiunea de verificare a ANI, precum şi momentul şi modul în care a fost făcută publică, arată că aceasta este una deloc surprinzătoare, dirijată pentru a compromite liderii sindicali.

Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, spune că ancheta este „o sâcâială”, iar liderul Pro Lex, Vasile Lincu, afirmă că el a cerut din decembrie ca averea să-i fie verificată de către ANI. „Controlul era de aşteptat, dar mă mir că nu ne-au dat la DNA să ne şi aresteze”, a spus, pentru Realitatea TV, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

15 lideri sindicali, printre care Vasile Marica, Dumitru Costin, Ion Albu, Marius Nistor, Gheorghe Isvoranu, Liviu Luca, Anton Hadăr, Marius Petcu, Bogdan Hossu, Vasile Lincu, Marin Gruia şi Ion Popescu, sunt cercetaţi de ANI, potrivit unor surse din instituţie.

Marius Petcu este cel mai bogat lider din mişcarea sindicală. El a devenit preşedinte al confederaţiei în anul 2000 şi de atunci a început să investească în proprietăţi imobiliare şi să deschidă conturi bancare. Din cele opt imobile deţinute, doar două datează de dinaintea înscăunării sale în fruntea sindicatului – un teren moştenit în judeţul Teleorman şi un apartament de 40 de metri pătraţi, al soţiei.

El şi soţia sa, Claudia Petcu, au cumpărat începând cu anul 2000 patru terenuri, în judeţul Ilfov şi în Bucureşti, care însumează 31.858 de metri pătraţi. Tot în 2000 şi-a construit o vilă de vacanţă de 267 de metri pătraţi, în comuna Vlădiceasca, judeţul Ilfov, şi apoi încă una de 190 de metri pătraţi în Bucureşti.

 

Bogdan Hossu este liderul Cartelului Alfa din 1990. Declaraţia sa de avere include 10 ha de teren arabil, moştenit în 2001, în baza Legii 10 şi două apartamente în Bucureşti, primul de 51 de mp, cumpărat în 1982 de la ICVL şi altul în 2001 de 86 mp. Hossu mai are un cont bancar de 5.600 de euro, deschis în 2007 şi două depozite de 41.500 de euro. În plus, liderul Cartelului Alfa are două conturi de pensii private, unul pe numele său, cel de-al doilea pe numele soţiei, ambele în valoare totală de 53.000 de lei. Conturile de pensii au fost deschise în 2001.

Ca preşedinte al Cartelului, Hossu a câştigat în 2009, 62.424 de lei, în timp ce soţia sa, salariată la SC ACCOR Services SA, a avut un venit de 80.143 de lei.

Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), a câştigat aproape 160.000 de lei, ca preşedinte al confederaţiei şi membru în consiliile de administraţie de la Sind România (firmă care administrează patrimoniul fostului UGSR), Realitatea Media SA şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNSAS).

Nu are proprietăţi importante achiziţionate, şi nici vreo vilă: el şi soţia au moştenit patru terenuri agricole şi au cumpărat alte cinci. Au mai moştenit o casă bătrânească într-o comună transilvană şi au cumpărat două apartamente, de 76 respectiv 102 metri pătraţi.

Marius Nistor, şeful Federaţiei Sindicale „Spiru Haret” şi vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, a cumpărat în 2009 un teren de 566 de mp. Nistor mai are împreună cu soţia un apartament, cumpărat în 2003, cu o suprafaţă de 77 mp. La capitolul datorii, Nistor are un împrumut bancar de 13.000 de euro, contractat în 2009 şi scadent în 2014 şi un altul la CAR de 172.000 de lei, contractat în 2010 şi scadent în acest an.

Ca profesor, Nistor a câştigat 21.780 de lei, restul până la 83.242 provenind din lefurile de lider sindical, membru în consiliile Agenţiei Naţionale de Ocupare şi în Consiliul Economic şi Social. Soţia lui, director al Liceului Brâncoveanu din Bucureşti, a încasat 20.000 de lei.

Sorin Stan, fost brancardier şi lider sindical de mai mulţi ani, este omul de bază în organizarea mitingurilor şi demonstraţiilor CNSLR – Frăţia. Are funcţia de secretar general în confederaţie, funcţie pentru care a primit în 2009 un salariu net de 42.000 de lei.

Ca preşedinte al Federaţiei „Columna” a mai câştigat 12.000 de lei, la care s-au mai adăugat o indemnizaţie de consilier local (în valoare de 7.800 de lei), o altă indemnizaţie în Comitetul Director (9.600 de lei) şi o indemnizaţie de la Consiliul Economic Social. În afara acestora, Stan a mai câştigat 60.000 de lei din derularea a două proiecte pe bani europeni.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), nu are decât un apartament şi un teren în Bucureşti şi încă jumătate dintr-un al doilea apartament, în Piteşti – judeţul Argeş. În plus, el mai deţine 10,2% din firma SC Interactive Commtech Development SRL, părţi sociale în valoare de 36.196 de lei.

Liderul BNS a câştigat însă în 2009, în medie, în jur de 19.900 de lei pe lună, cam 4.600 de euro. Veniturile sale au provenit în cea mai mare parte dintr-un management de proiect al BNS (139.283 de lei pe an) şi din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Realitatea Media, firma care deţine televiziunea cu acelaşi nume (35.427 de lei în 2009).

Costin mai câştigă diverse sume, între 900 şi 1.785 de lei pe lună, de la Federaţia Română de Fotbal, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Neamatori şi BNS.

Ion Popescu, lider al Confederaţiei „Meridian”, are un apartament, trei case şi trei terenuri, toate în Bucureşti. Cu excepţia apartamentului, primit moştenire, toate celelalte imobile au fost cumpărate de familia Ion şi Aurelia Popescu între 2001 şi 2003. Ion Popescu mai câştigă lunar în jur de 3.800 de lei din activitatea de lider sindical şi a mai luat în 2009 35.427 de lei ca membru în Consiliul de Administraţie al aceleiaşi firme Realitatea Media.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s