Ideologia fascismului romanesc

Radacinile intelectuale, socio-politice si economice

Ca majoritatea miscarilor fasciste europene, fascismul romanesc a aparut din criza politica, economica si  ideologica care a urmat dupa Primul Razboi Mondial. Cu toate acestea, dezvoltarea fascismului romanesc este diferita de dezvoltarea fascismului in Europa de Vest din cauza istoriei politice unice a statului roman. Desi Romaniei i-a fost acordata independenta in 1877, incercarile de deznationalizare si dominatie economica si politica de catre turci, greci, rusi si  Europa de Vest a contribuit la formarea unei ideologii fasciste autentice romanesti.

Criza economica

Criza economica, care a urmat dupa primul razboi mondial a avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii ideologiei fasciste romanesti. Tranzitia graduala a economiei romanesti intre secolele 19 si 20, de la o baza agricola la o structura mai capitalista, a condus la un somaj ridicat si inrautatirea conditiilor de viata pentru taranime, clasa muncitoare si mica burghezie. De exemplu, analfabetismul si mortalitatea infantila in mediul rural au fost printre cele mai ridicate din Europa. Centralizarea capitalului in mainile catorva, a dus la diferentierea sociala puternica intre populatia urbana si rurala. De exemplu, in mediul rural din Romania, care continea o mare parte a populatiei, consumul era numai de zece la suta din totalul produselor industriale intre 1936 si 1937, in timp ce populatia urbana consuma nouazeci la suta. Aceste conditii economice au contribuit la tulburari politice si nemulţumiri in randul micii burghezii (principala baza politica a Garzii de Fier) si in randul intelectualilor conservatori, care au pus la indoiala eficacitatea modelului capitalist in Romania. Valoarea semnificativa a investitiilor straine de catre natiunile din Europa de Vest, in special Franta si Marea Britanie in Romania (investitiile straine reprezentau peste treizeci de procente din economia Romaniei), a condus la opinia ca economia si politica Romaniei era condusa de investitii si interese straine, contribuind la un sentiment foarte puternic de hiper-nationalism si xenofobie. In plus, esecurile modelului capitalist au fost legate de evreii romani. Mica burghezie,  a fost grav afectata de dificultatile economice din perioada interbelica, dand vina pe „capitalisti evrei” pentru aceasta situatie, sentiment ce a caracterizat mai tarziu fascismul romanesc.

Criza liberalismului: „Guvernul prin rotatie”

Organizarea politica ineficienta a statului roman in perioada interbelica a contribuit la dezvoltarea fascismului in Romania. Esecul democratiei parlamentare romanesti a fost rezultatul unor legi ineficiente a unor institutii politice ineficace si a legilor electorale in constanta fluctuatie. Sistemul electoral slab structurat al Romaniei si obisnuita zdrobire a fortelor de opozitie prin mijloace violente si ilegale a produs un „guvern prin rotatie”, in care nici un partid nu detinea puterea. Prin urmare, Romania nu a conoscut pe deplin o democratie parlamentara autentica , in ciuda structurii democratice liberale a sistemului sau politic. Criza liberalismului in politica romaneasca a contribuit la dezvoltarea unor tendinte fasciste si dictatoriale.  Interventiile straine in politica romaneasca de catre puterile occidentale au  contribuit sentimentului de  hiper-naţionalism si xenofobie. In special, interventia  Marii Britanii, Germaniei si Frantei in 1878, cu scopul de a impune eliminarea discriminarii religioase impotriva evreilor romani, au legat si au adus impreuna sentimentele de nationalism, xenofobie si antisemitism din Romania.

Gandirea Conservatoare Romana : Eminescu si Cuza

Radacinele intelectuale ale ideologiei fasciste romanesti poti fi gasite la ganditori conservatori ai secolului 19 si 20, cum ar fi Mihai Eminescu si AC Cuza. Gandirea conservatoare romana  s-a dezvoltat din tensiunile sociale, politice si economice ale secolului 19. Esecurile capitalismului si a democratiei liberale in Romania au contribuit la dezvoltarea ideilor proto fasciste care au influentat foarte mult ideologia romaneasca fascista. Scrierile poetului roman Mihai Eminescu a inspirat dezvoltarea hiper-nationalismului fascist romanesc. Eminescu protesta in legatura cu faptul ca Romania secolului al 19-lea era guvernata de „institutiile franceze, afacerile evreiesti  si industria austriaca.” Eminescu a exprimat frustrarile socio-economice ale micii burghezii, tapul ispasitor pentru probleme Romaniei fiind intodeauna considerat evreul. Eminescu a afirmat pozitia clasica fasicta a „Treia Cale”, respingand socialismul deoarece il vedea ca o „abstractie straina” si liberalismul, deoarece „a transformat Romania intr-o canalizare sociala  a occidentului si a rasaritului.” Eminescu si-a exprimat nostalgia pentru zilele feudalismului romanesc, care potrivit acestuia, a fost un sistem ” cu cea mai mare libertate, descentralizare, autonomie comunala si independenta claselor. Oamenii nu au fost egali si pentru acest motiv au fost liberi. ” In secolul 20, ideile lui AC Cuza, avangarda intelectuala a Garzii de Fier, au reprezentat conservatorismul care a aparut din tensiunile sociale ale perioadei interbelice. Ideile lui Cuza au inspirat o mare parte din anti-comunismul si anti-semitismul care au fost o parte integrala a ideologiei fasciste romanesti. Cuza a divizat societatea romaneasca in trei clase, clasa rurala, clasa mijlocie si clasa conducatoare, argumentand ca acest sistem ierarhic a unificat natiunea, ” clasele sunt etapele de dezvoltare a aceleiasi natiuni… In consecinta, nu  trebuie sa existe  niciodata dusmanie intre clase.” Critica adusa comunismului a fost bazata pe ideea ca „lupta de clasa atunci cand intra intr-o societate, este o boala periculoasa, care conduce natiunea spre distrugere.” Cuza a fost de asemenea, arhitectul intelectual al antisemitismului modern romanesc. Anti-semitismul lui Cuza a fost bazat pe teoriile rasiste ale lui  Chamberlain si Drumont. Pentru Cuza, evreii erau un „corp strain” si principala sursa a dificultatilor socio-economice din Romania.

Caracteristicile ideologiei fasciste romanesti

Ideologia fascismului romanesc este din anumite perspective similara cu fascismul din Europa de Vest. Componentele esentiale ale ideologiei fasciste: anti-comunism, anti-semitism, nationalism, misticism, etc.  sunt toate prezente in ideologia Garzii de Fier. Cu toate acestea, exista multe feluri  in care fascismul romanesc este distinct, chiar unic de  ideologia fascista din Europa. Istoria politica romaneasca si influenta crestinismului ortodox asupra fascimsului romanesc il face foarte neobisnuit.

Anti-comunism si anti-semitism

Cele doua aspecte centrale ale ideologiei fasciste romanesti sunt anti-comunismul si anti-semitismul. Ca majoritatea  ideologiilor  fasciste, lupta impotriva comunismului a fost principala preocupare a fascistilor romani. Fascistii romani sustin ca,  prin natura sa comunismul a fost incompatibil cu „structura psihica a poporului roman” si a intereselor naţionale romanesti. Anti-comunismul vehement a fascismul romanesc are legatura cu interferenta persistenta a Rusiei in afacerile politice din Romania. Intr-o anumită masura, anti-comunismul si anti-semitismul au fost legate intre ele in ideologiei fascista romana. Comunismul a fost considerat de catre multi fascisti o conspiratie evreiasca. Antisemitismul fascist in Romania a fost utilizat de catre Garda de Fier pentru a distrage atentia  micii burghezii de la problemele sociale, economice si politice ale natiunii. Antisemitismul in ideologia fascista romana a fost deosebit de violent. Evreii au fost considerati „o rasa inferioara si degenerata” si au fost adesea acuzati de „modificarea” culturii romanesti si a problemelor socio-economice ale natiunii. Ideologia fascista romana a cerut un „plan pentru eliminarea totala a evreilor” din Romania.

Nationalism

Nationalismul a fost o alta componenta importanta si unica a ideologiei fasciste romanesti. Naţionalismul romanesc se caracterizeaza prin sovinism, romantism si rasism. Nationalismul in ideologia fascista romana  a fost similar cu conceptul de naţiune a Germaniei, fascistii romani au conceput naţiunea romana ca avand un „suflet, o constiinta si un centru existenţial.” Nationalitatea a fost intruchipata prin sangele poporului roman si a pamantului  natiunii romane. Cultul dacilor, stramosii proclamati ai poporului roman, a fost similar cu cultul fascist italian al romanilor care l-au sprijinit in declaraţiile de superioritatea rasiala si culturale de fascistii romani. Imperialismul a fost o alta componenta a nationalismului romanesc si a reprezentat una dintre solutiile la dificultatile sociale, economice si politice ale natiunii romane. Cu toate acestea, imperialismul romanesc a constituit, in principal, in expulzarea sau respingerea strainilor si a influentelor straine, mai degraba decat achizitionarea de noi teritorii.

Religia: „Dumnezeu este fascist!”

Una dintre caracteristicile unice ale fascismului romanesc este incorporarea crestinismului ortodox in doctrina politica si structura Garzii de Fier.  Elementul religios al fascismul romanesc a fost utilizat de catre Garda de Fier pentru a obtine sprijinul populatiei rurale din Romania, deoarece in mediul rural convingerile religioase au fost cele mai puternice. Garda de Fier a  folosit teme religioase pentru cea mai mare parte a propagandei. In plus, fascistii romani au făcut uz de rugaciuni colective, cantari religioase, procesiuni, in scopul de a influenta poporul roman. Crestinismului ortodox a fost o componenta esentiala a ideologiei fasciste romanesti, deoarece a fost considerata una dintre cele mai importante elemente ale „continuitati istorice” a poporului roman. Garda de Fier a fost numit initial „Legiunea Arhanghelului Mihail”, caracterizat prin caracterul predestinat al miscarii legionare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s