Reglementarile interne si internationale cu privire la capacitatea de munca

Varsta minima de munca este stabilita prin Constitutia Romaniei. Astfel, art. 49, alin 4, adoptat in baza reglementarilor internationale privind varsta minima de incadrare in munca, prevede ca minorii sub varsta de 15 ani sa nu poata fi angajati ca salariati.

Constitutia Romaniei, art. 49:

(1) Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor;

(3) Exploatarea minorilor, folosirea lor in activitati care le-ar dauna sanatatii, moralitatii sau care le-ar pune in primejdie viata ori dezvoltarea normala sunt interzise.;

(4) Minorii sub varsta de 15 ani nu pot fi angajati ca salariati.

In vechiul Cod al Muncii se prevedea ca fiecare persoana apta de munca poate desfasura o munca care sa ii asigure mijloacele de existenta si dezvoltare spirituala, incepand cu varsta de 16 ani. De asemenea, se facea o distinctie intre incadrarea in munci temporare si incadrarea in unitati industriale. Pentru munci temporare era necesara varsta de 14 ani iar pentru incadrarea in unitati industriale cea de 15 ani, insa aceasta incadrare nu putea fi facuta decat cu incuviintarea parintilor sau tutorelui si se facea referire la munci potrivite cu dezvoltarea fizica si cunostintele minorilor. Alte prevederi importante faceau referire la faptul ca cel incadrat in munca avea dreptul de a-si continua studiile in vederea absolvirii invatamantului obligatoriu iar unitatile care incadrau in munca minori aveau obligatia de a ii sprijini in acest sens.

Potrivit Recomandarii nr. 146/1973 si Conventiei Organizatiei Internationale a Muncii nr. 138/1973 privind varsta minima de incadrare in munca, aceasta nu poate fi inferioara varstei de la care inceteaza scolarizarea obligatorie si varstei de 15 ani (art. 2, paragraf 3). Prin adoptarea acestei conventii s-a ajuns la concluzia ca este necesara modificarea dispozitiilor Constitutiei Romaniei cu privire la incadrarea in munca. Ceea ce urmareste Conventia respectiva este abolirea muncii copiilor si ridicarea varstei minime de incadrare a acestora in munca pentru a permite minorilor o dezvoltare fizica si mentala completa.

Cateva prevederi importante ale acestei Conventii a OIM:

Articolul 2 specifica, asa cum am indicat si mai sus, faptul ca nu pot fi incadrati intr-o functie sau profesie minori cu o varsta inferioara varstei la care inceteaza scolarizarea si, in niciu caz, la varsta de 15 ani. Articolul urmator face referire la faptul ca varsta minima de incadrare in orice fel de functie sau de folosire in orice fel de munca care prin natura ei sau conditiile prin care se exercita este susceptibila de a dauna sanatatii, securitatii sau moralitatii adolescentilor, nu trebuie sa fie sub 18 ani. Exceptia permisa se face in cazul tinerilor incepand cu varsta de 16 ani, cu conditia  ca sanatatea, securitatea si moralitatea lorsa fie deplin garantate si sa primeasca pentru ramura de activitate respectiva o instruire sau o scolarizare profesionala (art. 3, paragrful 3).

Dispozitiile respectivei Conventii a OIM nu au in vedere copiii sau adolescentii care desfasoara munca in institutii de invatamant general, scoli profesionale sau tehnice precum si in alte institutii de formare profesionala si nici munca efectuata de minorii sub 14 ani in intreprinderi daca munca se indeplineste conform conditiilor stabilite de autoritatea competenta in urma consultarii organizatiilor angajatoare si ale lucratorilor, daca aceste organizatii fac parte dintr-o scoala sau curs de formare profesionala; reprezinta un program de formare profesionala dintr-o intreprindere sau un program de orientare destinat sa faciliteze desfasurarea unei profesii sau a unui tip de formare profesionala (art. 6).

Dispozitii asemanatoare se regasesc si in Carta Uniunii Europene privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Art. 32 al acestui document, stipuleaza ca munca copiilor este interzisa, iar varsta minima pentru incadrarea pe piata muncii nu poate fi mai mica decat varsta la care inceteaza perioada scolarizarii obligatorii, cu exceptia unor derogari limitate.

Din cele expuse mai sus retinem urmatoarele:

– tinerii admisi in munca au dreptul de a beneficia de conditii de munca adaptate varstei lor, sa fie protejati impotriva exploatarii economice sau a oricarei munci susceptibile sa dauneze sanatatii, dezvoltarii fizice, mentale si morale sau securitatii lor;

– se admite ca exceptie folosirea muncii tinerilor de peste 16 ani cu conditia respectarii conditiilor enumerate mai sus si cu conditia de a primi pentru ramura de activitate respectiva o instructie corespunzatoare sau o scolarizare profesionala (art. 3, punctual 3 din Conventia OIM nr. 138/1973);

– Carta Uniunii Europene prevede de asemenea, ca incadrarea in munca nu trebuie facuta la o varsta mai mica decat varsta la care inceteaza perioada scolarizarii obligatorii.

De asemenea, este de retinut faptul ca Dispozitiile Cartei se adreseaza institutiilor si organelor Uniunii Europene cu respectarea principiului subsidiaritatii. Asadar, Romania nu este obligata in mod direct sa incorporeze normele Cartei Uniunii Europene in dreptul intern. Cu toate acestea, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, conform dispozitiilor Acordului de Asociere, Romania trebuie sa isi armonizeze legislatia (inclusiv legislatia muncii), cu dreptul comunitar, cu dreptul originar si cu dreptul derivat. Cu alte cuvinte, normele respective trebuie sa transpara si in dreptul intern al Romaniei.

Exploatarea econmica a minorilor este o incalcare a dreptului la sanse egale si la educatie si daca este tolerata va aduce dupa sine mizerie, adancirea inechitatii economice si anomie sociala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s