Recomandare IASR: 'Blackwater – ascensiunea celei mai puternice armate private din lume' de Jeremy Scahill

Jurnalistul de investigatii Jeremy Scahill, urmareste in aceasta carte evolutia unei companii private care beneficiaza de miliarde de dolari de pe urma razboiului. Sunt redate, foarte bine documentat, legaturile pe care compania Blackwater le are cu persoane oficiale din guvernul SUA si politica companiei – aceea de a face lobby pe langa guvernul american pentru a interveni in zone de conflict de pe glob, conflicte care pentru Blackwater inseamna profituri uriase.

Scahill prezinta o masinarie de razboi, care prin statutul sau (acela de firma privata) nu se supune conventiilor internationale, iar acest lucru o face extrem de eficienta. O armata de mercenari care se ascunde sub denumirea de „antreprenori de securitate privata”.

Citind aceasta carte ne intrebam daca nu cumva prevederile conventiilor internationale au ajuns sa fie lipsite de valoare si daca nu cumva razboiul inseamna doar profit. Evolutia dubioasa a companiei Blackwater care in doar cativa ani a ajuns sa beneficieze de contracte de miliarde de dolari, interventiile pe langa guvernul SUA pentru demararea unor operatiuni militare care aduc de asemenea, contracte generoase, modul de operare din zonele de razboi care este diferit de cel al unei armate obisnuite, toate acestea sugereaza ca intr-adevar, conventiile internationale pot fi ocolite si razboiul inseamna profit.

In sprijinul acestei concluzii, Scahill indica si politica economica neoliberala dusa in Irak de catre americani dupa inlaturarea lui Saddam Hussein. O politica care imbogateste firmele managerilor expati (americani in cea mai mare parte) care sunt acum stapanii economiei irakiene. Acestia scot din tara sume uriase de bani, in timp ce populatia bastinasa saraceste tot mai mult.

Jeremy Scahill – „Blackwater – ascensiunea celei mai puternice armate private din lume”, Editura Litera International, Bucuresti, 2009.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s