12 sentinte impotriva capitalismului

Permissive slaves
To their methods of greed
From our needs
The leeches feed
When will you see?
We’ll never be free
While we sanction
This plutocracy

Napalm Death

Sentintele din acest text sunt indreptate in primul rand impotriva sustinatorilor capitalismului neingradit. Consider ca alte forme de capitalism care implica redistributia sunt doar forme mai putin agresive de capitalism si o tendinta reformista inselatoare.

1. Dreptului natural la proprietate. Daca accept ca dreptul de proprietate este un drept natural atunci trebuie sa accept si ca este un drept al tuturor pentru simplul fapt ca este un drept universal. Prin urmare dreptul natural de proprietate este incalcat daca este restrans la protejarea privilegiilor catorva mari proprietari in detrimentul celor mai multi (vezi conceptul de democratie economica).

2. Alienarea muncii (vezi teoria plusvalorii). Daca un lucrator produce, sa zicem, 1.000 de piulite care costa 10 lei si in schimbul lor primeste 2 lei, iar patronul isi insuseste restul de 8 lei din care 2 lei reprezinta costuri de intretinere si ceilalti 6 lei, profitul patronului, atunci, o parte din munca muncitorului este alienata. Daca se va aduce argumentul ca lucratorul nu este proprietarul mijloacelor de productie, atunci se poate raspunde ca cel care le poseda le are tot din alienarea muncii altora.

3. Respingerea drepturilor pozitive. Garantarea unor drepturi pozitive (dreptul la tratament medical, la educatie, etc.) este vazut de unii capitalisti (in special de libertarienii de dreapta) ca o incalcare a drepturilor negative (dreptul la proprietate), deoarece cineva trebuie sa plateasca pentru realizarea lor. Dar daca o astfel de persoana care nu recunoaste drepturile pozitive va cere sa ii fie protejata proprietatea (un drept negativ al lui) atunci va revendica un drept pozitiv, pentru ca cineva trebuie sa plateasca pentru acest serviciu.

4. Lipsa de preocupare pentru justitie sociala. Sustinatorii capitalismului neingradit detesta orice incercare de a diminua inegalitatea economica dintre clasele sociale, aducand ca argument eficienta economica, ceea ce este fals pentru ca tot acestia sustin ca, printre alti factori, consumul contribuie la cresterea economica.

5. Sclavia salariala. Sclavia salariala se refera in general la cei care reusesc sa isi acopere o parte din nevoile de baza din salariu, fara sa aiba posibilitatea de a pastra ceva din acesta. Unii capitalisti de orientare neo-liberala gasesc foarte utila pentru economie, functionarea sweatshop-urilor, unde este folosita inclusiv munca copiilor, unde programul se poate prelungi la peste 12 ore de munca pe zi, iar plata lucratorilor nu acopera nevoile de baza ale acestora. Termenul de sclavie salariala poate fi extins asupra oricarui muncitor care este dependent de salariu.

6. Impunera modelului ierarhic. Daca unii capitalisti vad in modelul ierarhic al aparatului birocratic al statului un model opresiv, asta nu ii impiedica sa impuna acelasi model in managementul promovat de ei, chiar si atunci cand este evident ca este mai eficient controlul muncitoresc (vezi: Programul Pilot desfasurat la General Electric (GE) intre 1968 si 1972). Perpetuarea acestui model in viata economica inseamna dominatie si protejarea privilegiilor in loc de cooperare.

7. Capitalismul nu este o meritocratie asa cum sustin capitalistii. Capitalistii sustin ca piata libera recompenseaza pe cel mai abil. Acest lucru este fals. In primul rand nu este egal accesul tuturor pe piata. Mai mult, unele categorii sociale marginalizate, a caror precaritate este perpetuata prin lipsa de acces la educatie, sunt condamnate de la inceput la saracie si vor avea parte (in cel mai bun caz) doar de munci manuale care implica rutina si care sunt prost platite. De asemenea, mostenitorii unor mari averi nu au niciun merit in ceea ce priveste posesia acestora.

8. Tendinta proprietarilor de a forma coalitii pentru a-si maximiza puterea impotriva salariatilor, adica impotriva acelora care singuri produc bunastarea (patronate) si de a opune rezistenta la revendicarile acestora.

9. Mitul conform caruia cresterea bunastarii unora conduce la cresterea bunastarii celorlalti. Acest mit poate fi dezmintit daca vom analiza distributia bunastării. Conform Bancii Mondiale, astazi in lume 2,2 miliarde de oameni traiesc sub limita saraciei. In tarile din lumea a treia, intre un sfert si o treime din copii mor inainte de a implinii 5 ani, iar in cele mai sarace tari, acest numar se aproprie de jumatate. La polul opus, cei mai bogati 3 oameni controleaza o avere mai mare decat cele mai sarace 43 de tari, iar averea combinata a celor mai bogati 225 de oameni este egala cu venitul jumatatii sarace a populatiei lumii.

10. Tendinta proprietarilor de a forma coalitii pentru a concura unii impotriva altora (exemplu: comert liber vs. protectionism sau sprijinirea partidelor politice de catre grupuri de oameni de afaceri care trateaza statul ca pe un mecanism prin intermediul caruia pot obtine control si profit mai mare). Aceasta tendinta ia de cele mai multe ori, daca nu intotdeuna, forma unei plutocratii, a unei elite politice si economice unite.

11. Dezvoltarea unor afaceri mari in detrimentul altora mai mici, ceea ce duce la restrangerea bogatiei in maini tot mai putine. Agentiile anti-monopol (prin anumite reglementari) incearca sa corecteze aceasta tendinta, de aici si ura unor afaceristi (libertarieni de dreapta) fata de stat.

12. Mediul tratat doar ca sursa pentru profit si nu ca externalitate, cu rezultate dezastroase si ireversibile pentru intreaga omenire.

Pentru versiunea in limba germana, click aici. Multumesc lui GT pentru traducere!

Un răspuns la „12 sentinte impotriva capitalismului

  1. Pingback: Zwölf Aussagen gegen den Kapitalismus « de|montage·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s