“Anarhism” si Punk in Romania

Punk rock-ul este un gen de muzică rock de tip anti-establishment (împotriva autoritătii institutionalizate, împotriva conventiilor societatii) care a început la mijlocul anilor ’70. Precedat de o varietate de muzică „protopunk” din anii ’60 si inceputul anilor ’70, punk rockul s-a dezvoltat între 1974 si 1977 în Statele Unite, Marea Britanie si Australia, unde trupe precum The Ramones, Sex Pistols, sau The Clash  au fost recunoscute drept avangardistele acestei miscari muzicale. Trupele punk, evitand excesele percepute ale rockului „mainstream” din anii ’70, au creat o muzică scurta, rapida si dura, cu instrumentatie minimă si versuri de multe ori politice sau nihiliste. Subcultura punk, asociată muzicii, se caracterizeaza prin rebeliune juvenila, haine specifice, o varietate de ideologii anti-autoritare si prin atitudinea DIY („do it yourself”). Avand in vedere felul in care acest fenomen muzical s-a nascut si atitudinea sociala pe care a adoptat-o, el a fost predispus la influente anarhiste chiar de la inceputurile sale. Rebeliunea juvenila alaturi de etica DIY („do it yourself”) a adus punk rock-ul mai aproape de unele principii anarhiste precum autogestiunea economica , autoconducerea sociala, provocarea autoritatii nelegitime etc. Afinitatea aceasta intre punk si anarhism eventual a adus la un hibrid muzical numit „anarho-punk”. Acest subgen muzical al punk rock-ului este mult mai politic  promovand principii si idei anarhiste. Trupele precum Sin Dios, Crass etc. devenind principale exemple de „anarho”-punk. Vreau sa subliniez ca unele trupe ca cele mentionate mai sus au evitat cliseul punkist si au dus muzica si politica lor la un nou nivel.

Contrar principiilor si eticilor punkiste, acest gen a fost comercializat in masa, fiind transformat in produsul pe care a fost creat sa il combata. Acest lucru a subminat aspectul activist al acestui gen, creand confuzie in randul punkistilor si subminand in acelasi timp anarhismul ca traditie filosofica si politica, facand din ea un „trend” sau un stil de viata caracterizat prin violenta si huliganism. Fapt care a culminat cu aceasta asociere faimoasa, penibila si nedreapta intre anarhism si punk. Din cauza acestui lucru, din randul punkistilor a iesit o noua generatie de asa zisi „summer squatters”, „fashion activists”, ” lifestyle punkists/anarchists”etc. Acesta generatie este caracterizata prin lipsa totala de interes pentru teoria si lectura de tip activist, bazandu-se mai mult pe stiluri de viata „alternative” si forme artistice de „activism”. Majoritatea indivizilor de acest gen provin mai mult din familii mici „burgheze”, neavand nicio idee despre situatia maselor si conditia lor. In acelasi timp, din aceeasi generatie s-a nascut o alta versiune de „lifestyle punks”, acestia fiind caracterizati prin violenta, pasiune pentru fotbal, “antifascism” si huliganism, insa, spre deosebire de cei mentionati mai sus, acestia provin din clasele sociale mai joase, multi provenind din familii muncitoare sau fiind chiar ei muncitori cu o gandire „populista”. In ce se aseamana cele doua: lipsa totala de interes pentru teoria si lectura de tip activist, interes doar pentru stilul de viata „rebel”, caracterizat prin consumul excesiv de droguri si alcool. Din aceste cauze analizate mai sus s-a nascut cliseul punkistului cu creasta, intodeauna alcoolic, violent si pus pe „anarhie”. Ascocierea cu aceasta subcultura muzicala a facut anarhismul ca traditie filozofica si politica sa fie caracterizata in aceasi termeni ca subcultura punk, chiar daca masina de propaganda a statului a creat din anarhisti oameni arucand cu bombe, pusi pe terorism cu mult inaintea punk rock-ului. Aceast cliseu a fost fortat mult mai mult atunci cand punk rock-ul a fost cooptat in industria muzicala capitalista, raspandind aceasta imagine gresita peste hotarele propagandei de stat fiind fuzionat in constientul tuturor generatiilor.

3 răspunsuri la „“Anarhism” si Punk in Romania

  1. Pingback: Adina Marincea: Ez (nem) egy szerelmi történet! LoveKills, punk és az anarchafeminizmus első húsz éve Romániában - a szem·

  2. Pingback: Asta (nu) e o poveste de dragoste! LoveKills, punk și anarcha-feminism în România - Cutra·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s