Protest la Spitalul de psihiatrie “Socola” din Iasi

Este cunoscut faptul ca spitalele de psihiatrie sunt in general slab finantate. Poate si pentru ca persoanele cu probleme de sanatate mintala, din cauza conditiei lor, nu pot sa se planga fata de tratamentul primit. Spitatele unde se acorda asistenta psihiatrica sunt, din acest motiv, institutii care arata sordid, nu au dotari corespunzatoare, nu sunt modernizate.

Medicii si asistentele care lucreaza in aceste institutii sunt din acest punct de vedere dezavantajati fata de personalul medical care activeaza profesional in alte ramuri medicale, cu toate ca nivelul de stres, lucrand intr-o asemenea unitate medicala, este poate mai mare decat in altele. Pe acest fond, reducerile salariale operate de catre guvern dau o lovitura grea angajatilor din domeniul psihiatric, precum si pacientilor tratati de acestia.

Luni, 16 mai, peste 200 de angajati ai spitalului de psihiatrie “Socola” din Iasi, au inceput sa protesteze fata de conditiile de austeritate impuse de guvern, blocand intrarea conducerii in clinica. Motivul este acela ca Ministerul Sanatatii a hotarat ca fondul de salarii sa nu depaseasca 70% din sumele acordate de Caasa de Asigurari de Sanatate, in conditiile in care bugetul pentru cheltuieli salariale al spitalului este de 74%.

Astazi, 17 mai, protestul cadrelor medicale continua. Angajatii spitalului au iesit in strada condamnand diminuarile salariale.

Cand Traian Basescu anunta taieri salariale in 2010, invoca nevoia de solidaritate pe care o impune criza economica, insa solidaritatea asa cum o intelege Basescu este o solidaritate de jos in sus, o solidaritate pe care trebuie sa o arate doar cei care sunt marcati de lipsuri, indiferent daca sunt pensionari, profesori, cadre medicale sau chiar bolnavi psihic. O solidaritate pe care cei bogati sunt scutiti sa o arate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s