Ce este IWA – AIT ?

Ce este IWA – A.I.T

Introducere

 De la inceputurile omenirii, progresul a constituit întotdeauna universalitatea lucrurilor. Asa au aparut, prin razboi si dominare, imperiile si marile superstitii organizate (religiile), care domina mintea oprimatilor pentru ca cei puternici sa ii poata ingenunchea cu mai multa usurinta.

Cu revolutiile burgheze si schimbarea stapanilor puterii si ai capitalului, s-au format modernele State nationale, formatul ideal pentru a mentine exploatatii din toata lumea izolati unii de ceilalti sau chiar razboindu-se intre ei.

Prin urmare, internationalismul este instrumentul ideal, care printr-o lupta necontenita, poate pune capat triplului jug stat–capital-religie, ce  condamna majoritatea rasei umane la mizerie absoluta.
Timp de peste un secol si jumatate, muncitorii din intreaga lume si-au dat mainile sa creeze Asociatia Internationala a Muncitorilor ( A.I.T.), primul pas pentru realizarea imbunatatirii morale si materiale a proletariatului si crearea  unei societati libere, neexploatate, fara ierarhii de orice fel.

Fiind constienti ca libertatea nu poate fi atinsa decat daca se urmeaza drumurile libertatii, Internationala prefigureaza, in modul ei de functionare, dorita societate viitoara: deciziile sunt luate la comun, functiile pot fi destituite in orice moment si au doar rolul de a facilita coordonarea si comunicarea, nu se accepta delegatii permanente, se aplica actiunea directa, nu se intra in jocul burghez al comitetelor de interprinderi, adica a subventiilor si a functiilor remunerate.

Va prezentam astazi Internationala noastra, pentru cei ce inca nu o cunosc: vom defini ce este anarho-sindicalismul (sau sindicalismul revolutionar, sindicalismul libertar sau anarhist), definitie extrasa din versiunea spaniola a Enciclopediei Anarhiste.

Cu toate ca aceste documente pe care le oferim sunt importante, probabil mai important ar fi practica cotidiana a tuturor sectiilor A.I.T.

http://www.iwa-ait.org/


Aprilie 1997

Anarho-sindicalismul

 

Ce este anarho-sindicalismul ?

Anarho-sindicalismul este un mijloc de organizare, o metoda de lupta si de actiune directa a muncitorilor care isi are radacinile in postulatele Primei Internationale si a sindicalismului revolutionar.

Se inspira predominant din surse federaliste si anarhiste si, printr-o activitate revolutionara si o clara orientare libertara, tinde in mod constant sa castige, in toate privintele, cele mai bune imbunatatiri pentru clasa muncitoare, cu scopul emanciparii depline a acesteia si de a suprima toate formele de exploatare si asuprire a omului de catre om sau de catre orice institutie, iar in acelasi timp  lupta pentru abolirea tuturor formelor de capitalism si a oricarei forme de Stat. Contrar sistemelor sociale si politice predominante, lupta pentru transformarea radicala a societatii si a regimurilor pe care aceasta se bazeaza si pentru instaurarea unui mediu social de convietuire umana bazat pe principiile comunismului libertar.

Anarho-sindicalismul nu este o doctrina sau o filozofie. Continutul teoretic provine din socialismul umanist si mai ales din anarhism, ale carui postulate referitoare la apararea integrala a personalitatii umane, la libertate, la solidaritate, la ajutorul reciproc si referitoare la asocierea voluntara si federativa, constituie cel mai important fundament.

Anarho-sindicalismul, in miscarea muncitoreasca moderna, e un curent sindical total independent, continand caracteristici proprii atat prin continutul de baza cat si prin forma de organizare si dezvoltare functionala, libere de orice forma de centralism si birocratie. Ia in considerare intotdeauna personalitatea participantilor si incurajeaza participarea acestora in viata sindicala. Respecta autonomia sectiunilor, sindicatelor, federatiilor si confederatiilor. Anarho-sindicalismul se singularizeaza prin metodele de actiune directa pe care le foloseste, prin dinamica si strategia de lupta si prin faptul ca obiectivele finale sunt intotdeauna prezente in orientarea sociala. O alta caracteristica distinctiva si inconfundabila este respingerea oricarei colaborari de clasa, a oricariu compromis fata de capitalism si Stat, chiar daca aceasta ar fi in numele „interesului national”; refuzul oricarei participari sau interventii in orice organism, fie el mixt sau oficial, apartinand guvernului sau patronatelor; respingerea arbitrajelor, legalizarilor si intermedierii de orice fel provenite din conflictele sociale cotidiene.

Anarho-sindicalismul se considera in lupta permanenta impotriva sistemului pe care il confrunta si pe care intentioneaza sa-l elimine, refuza tot ceea ce interfereaza cu libertatea de actiune, limitand-o sau restrictionand-o.

Se pozitioneaza mereu pe primul plan in lupta sociala si a revendicarilor muncitorilor. Anarho-sindicalismul mentine viu spiritul revolutionar in randul maselor muncitoare. Le pune in miscare si le antreneaza in asa fel incat, prin lupta voluntara, constienta si directa, sa dezvolte initiative proprii, iar in acelasi timp sa contribuie la formarea si pregatirea acestora, in special, pentru a permite sa-si asume constient, indiferent de orice partid politic, responsabilitati de auto-gestionare directa a noii societati in curs de dezvoltare si organizare, o societate libera, justa si solidara. In aceasta noua societate, cu ajutorul tuturor progreselor stiintifice si tehnologice, se v-a cauta sa se ofere fiecaruia in parte, prin munca si efort colectiv si individual, maximul de bunastare si confort, considerand un respect imprescriptibil, intangibil si inalienabil pentru libertatea si personalitatea fiecarei fiinte umane, acesta fiind obiectivul primordial, coincident cu cel al anarhismului.

Anarho-sindicalismul nu pretinde sa fie o finalitate in sine si nici sa creeze o noua ideologie predominant sindicalista. La fel, nu pretinde sa-si asume reprezentarea si administrarea totala si globala a noii societati si nici sa o modeleze intr-o maniera uniforma si imuabila. Conceptia fata de comunismul anarhist e vie, deschisa viitorului si modalitatilor variate de aplicare, intotdeauna perfectibile, atata timp cat acestea au o baza esential libertara.

Obiective si Finalitati

Anarho-sindicalismul constientizeaza ca declansarea revolutiei sociale menita dizolvarii capitalismului si a Statului, pentru a permite renovarea si transformarea societatii, nu depinde in mod exclusiv de forta sa si ca nu-si va putea asuma in mod exclusiv toate responsabilitatile functionale pentru dezvoltarea acestei noi societati viitoare. Nu pretinde sa creeze o noua ordine sociala in care sa detina monopolul predominant si determinant.

In acelasi timp, nu prezinta comunismul libertar ca un panaceu sau o formula magica pentru rezolvarea problemelor economice, sociale si politice, in schimb il considera obiectivul cel mai viabil, rational, logic, just si etic, de caracter sociologic, care permite convietuirea libera, armonioasa si solidara, intre toate fiintele umane care doresc o societate noua, fara antagonisme, fara alienere a individualitatii, in care relatiile umane sa se poata dezvolta fara constrangeri autoritare.

Anarho-sindicalismul prezinta solutia comunista-libertara, fiindca aceasta prezinta caracteristici libere si deschise, evolutive si perfectibile, fara planuri rigide sau uniforme, avand in vedere ca modalitatile de implementare a comunismului libertar vor varia, chiar daca isi vor conserva si vor afirma un acord  cu principiile fundamentale. Aceasta variatie se datoreaza in principal transformarilor si schimbarilor majore care vor avea loc in lume, in randul umanitatii, de-a lungul timpului, datorita conditiilor reale existente in fiecare tara (conditii care tin de ambianta, de mentalitate si psihologice, resurse naturale, dezvoltare economica, industrie, etc.) si datorita altori factori complexi, care au o influenta asupra comportamentului oamenilor si care sunt inradacinati in propria biologie a societatii.

Formele de organizare sociala pe care anarho-sindicalismul le adopta in zilele noastre, in interiorul sistemului capitalist – a structurilor industriale, agricole, economice si financiare si a altor forme variate si complexe care ii sunt specifice – acestea nu sunt imuabile. Anarho-sindicalismul, prin propria experimentare si prin forma improvizata, are capacitatea de a le modifica si perfectiona (respectand mereu bazele functionale ale federalismului si autonomiei – finalitatea si esenta libertara), date fiind schimbarile ce se pot produce cand sistemul capitalist va fi inlocuit de catre o noua societate comunist-libertara. Bazele acestei noi societati vor necesita schimbari esentiale si o constanta reajustare economica a productiei si distributiei, a functiilor si a serviciilor, a organizarii locului de munca si a unei game largi de probleme vitale ce afecteaza domeniul social.

Anarho-sindicalismul considera ca acest tip de sindicat si organizare sindicala poate si trebuie sa fie unul din pilonii principali pe care va trebui sa se sprijine societatea pentru a fi sustinuta.

Caracteristici proprii ale anarho-sindicalismului

Una dintre cele mai semnificative calitati si virtuti ale anarho-sindicalismului este respectul absolut pentru personalitatea afiliatului, care este incurajat in mod constant sa militeze voluntar, altruist, dezinteresat, in viata sindicatului, a sectiunilor, a federatiilor organizatiei in general; sa-si asume propriile responsabilitati; sa-si exprime liber opiniile; sa-si aleaga singur optiunile si sa ia deciziile in adunari; sa participe in mod direct la actiune si in lupta; sa puna in aplicare dispozitiile ce decurg din acordurile pe care organizatia prin acord comun le-a adoptat. In organizatiile anarho-sindicale, deciziile sunt luate de jos in sus; functiile sunt reinoite regulat, sunt revocabile; sunt respinsi liderii si birocratia.

Organizatia anarho-sindicala conteaza in mod exclusiv pe propriile mijloace economice ce provin din cotizatiile afiliatilor, menite pentru dezvoltare, indeplinirea de activitati, pentru solidaritate, adica pentru a da atentie tuturor problemelor si preocuparilor organizatiei. In acest fel se asigura independenta totala, completa. Se poate argumenta ca nu exista o organizatie atat de integra ca cea anarho-sindicalista. Membrii sai nu pot sa aspire la nici un fel de sinecura si de-a lungul vietii trebuie sa dea dovada de devotament si sa fie un exemplu prin comportamentul personal onest.

Anarho-sindicalismul intelege ca nu poate exista viata libera si dreptate sociala in cadrul societatii bazate pe clase sociale, deoarece fundamentele acesteia perpetueaza si consacreaza diviziunea intre oameni; deoarece orice reforma care nu distruge temelia acestei societati nu v-a modifica esenta situatiei in care se gasesc muncitorii, care vor continua sa fie  asupriti si exploatati. Pentru aceste dar si din alte motive de principiu, anarho-sindicalismul se manifesta impotriva colaborarii intre clase, co-gestionarii si acceptarea participarii in capitalul interprinderilor capitaliste. Exista o incomplatibilitate absoluta intre anarho-sindicalism si sistemul capitalist.

Anarho-sindicalismul este anti-parlamentar, datorita pozitiei sale de principiu anti-autoritara si luand in considerare ca parlamentarismul este in mod absolut ineficient pentru emanciparea efectiva a clasei muncitoare.

Din experienta partidelor politice muncitoresti denumite socialiste, marxiste, democrate, etc. care, sub inspiratia marxista (principalul motiv responsabil pentru divizarea Primei Internationale si pentru cultivarea in randul muncitorilor a practicii politice reprezentative) au ajuns in anumite momente si locuri sa obtina majoritate absoluta si sa formeze guverne, dupa cum s-a putut observa in anumite tari. Acest fapt este o demonstratie suficient de elocventa a sterilitatii luptei pe acest teren.

Asadar, in cadrul sistemului care domina in prezent, orice guvern, fie el socialist, social-democrat sau purtand orice alt adjectiv, prin insusi mecanismul fortelor in vigoare existente, prin retelele si tentaculele intruzive pretutindeni, e obligat sa serveasca interesele capitalismului si ale Statului, in numele „interesului national” si in detrimentul clasei muncitoare.

Traducere partiala a brosurii „ ¿QUE ES LA A.I.T? ”, editat de catre Secretariatul A.I.T. in Aprilie,1997.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s