Recomandare IASR: „Efectul Lucifer” de Philip Zimbardo

O lucrare care demonstreaza veridicitatea premiselor asezate la baza teoriei anarhiste: sistemul ierarhic si autoritatea sunt cele care genereaza raul in societate. Prin sistemul juridic, politic, economic si cultural care modeleaza individul, acesta va raspunde solicitarilor venit cu autoritate din partea unor institutii sau a unor superiori pe linie ierarhica si va putea comite acte de cruzime de care in mod normal nu ar fi capabil. Zimbardo, arata ca obedienta fata de autoritate si conformitatea necritica fata de normele grupului fac posibila transformarea individului intr-o persoana cruda.

Zimbardo considerea ca intrebarea „Cine e responsabil fata de o actiune care implica violenta sau cruzime?” trebuie reformulata astfel: „Ce este responsabil pentru situatia respectiva?”. El identifica puterea ca fiind responsabila, iar puterea este in sistemul juridic, politic, economic, cultural, in sistemul institutional de educatie, etc.

„Raul inseamna exercitarea puterii. Unde este puterea? Puterea este in sistem”. Philip Zimbardo.

Studiile de psihologie sociala din „Efectul Lucifer”, pleaca de la un celebru experiment din 1961, cunoscut sub numele de „Experimentul Milgram”. Acesta demonstraza de asemenea, ca prin autoritatea ierarhica o persoana buna poate fi transformata intr-o persoana capabila sa comita acte de cruzime. Experimentul Milgram a pornit de la dorinta autorului acestuia, psihologul Stanley Milgram de la Universitatea Yale, de a-si explica cum a fost posibil holocaustul. Un alt experiment, condus de Zimbardo in anul 1971 la Universitatea Standford, demonstraza acelasi lucru.

Plecand de la exemplele oferite de istorie precum si de cercetarea sa inovatoare in domeniu, creatorul experimentului Stanford detaliaza modul in care fortele situationale si dinamica grupurilor pot conduce la transformarea oamenilor obisnuiti si buni in monstri. Aruncand lumina asupra cauzelor acestei metamorfoze tulburatoare si explicand modalitatile prin care indivizii pot rezista tentatiei raului, Zimbardo face posibila intelegerea unui larg spectru de fenomene, de la abuzurile si manipularile corporatiste, pana la torturarea prizonierilor de la Abu Ghraib si genocidul organizat.

Psihosociologul prof. Univ. Dr. Septimiu Chelcea scrie in recenzia pe care o face cartii lui Philip Zimbardo: „Viziunea lui despre individ si societate este tulburatoare: suntem posibili criminali si traim intr-o era a uciderii in masa. In ultima suta de ani, mai mult de 50 de milioane de oameni, civili si militari, au fost ucisi sistematic prin hotararile guvernelor”.

O carte fascinanta, o calatorie in inima intunericului care va schimba pentru totdeauna modul in care privim comportamentul uman.

Philip Zimbardo – „Efectul Lucifer”, Editura Nemira, 2009

3 răspunsuri la „Recomandare IASR: „Efectul Lucifer” de Philip Zimbardo

  1. Pingback: sistem bazat pe resurse·

  2. Salut,
    Da existam, de fapt existam de ceva timp. Orice ajutor este binevenit, poti sa contribui in ce capacitate ai putea, de la promovare la scris articole, tradus etc. Daca vrei poti lua legatura cu noi sa mai vorbim si sa ne cunoastem, trimite un email la iasr@riseup.net sau ne gasesti pe messenger la IASRomania@yahoo.com , multimum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s