Sindicatele galbene

In Romania nu exista miscare sindicala. De-a lungul timpului, liderii de sindicat au ajuns politicieni, au fost interlopi, au devenit multi – milionari. Sindicatele sunt folosite de catre interlopi ca masa de manevra (asa cum a fost in cazul lui Miron Cozma), sunt folosite ca rampa de lansare pentru politicieni (cazul lui Victor Ciorbea sau a lui Miron Mitrea – acesta din urma fiind in evidentele DNA, in anul 2008, cu un dosar de coruptie, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals în înscrisuri oficiale si uz de fals).

Sindicatele sunt pentru unii, un mijloc de a ajunge in functii administrative si in lumea afacerilor ca actionari, patroni, s.am.d. Multi lideri de sindicat au ajuns in topul celor care detin cele mai fabuloase averi din Romania. Liderul de sindicat de la FSLI Petrom, Liviu Luca, de exemplu, are numeroase propietati imobiliare in Ploiesti si in alte localitati. Detine crame, face afaceri in domeniul viticulturii, exploatare piscicola si mass – media, are legaturi cu Sorin Ovidiu Vantu, impreuna cu care este implicat intr-o frauda de zeci de milioane de euro. Acelasi Liviu Luca, cerea angajatilor Petrom, in luna februarie, anul curent, sa renunte la drepturile salariale castigate in instanta, printr-o scrisoare a conducerii Petrom pe care o semneaza si el.

In Romania, nu exista decat sindicate galbene, coordonate de catre patronate si de catre ministere. Liderii de sindicat se mentin in functie pe viata, iar membri sunt doar cotizanti (cotizatia se ridica la 1% din venitul brut), fara sa participe la intruniri, fara sa poata vota in cadrul organizatiei decizii care ii afecteaza direct, fara sa poata sa isi aleaga reprezentantii. De fapt, chiar daca nu doresti sa susti aceste organizatii, esti obligat ca angajat sa cotizezi 0,6% din venitul brut, chiar daca nu esti membru, acesti bani urmand sa formeze un fond pentru desfasurarea negocierilor colective (de exemplu, asa cum este stipulat in Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara, incheiat pe perioada 2008 – 2010. Vezi articolul 9, alineatul 3. La fel stau lucrurile cu toate Contracte Colective de Munca).

Uneori membri de sindicat din Romania, primesc un fel de pomana (asemanatoare cu pomana electorala) pentru a nu avea motive sa fie nemultumiti. Aceasta pomana consta in: lenjerie de pat, pungi cu carne de pui, cozonaci, etc. In acelasi timp, liderii de sindicat nu au nicio rusine in a se afisa cu masini de lux.

Milioane de lei sunt cheltuite anual, iar liderii sindicali refuza sa spuna ce se intampla cu aceste sume uriase de bani. De exemplu, CNSLR Fratia are 800 de mii de membri. La o cotizatie de 1% din venitul brut, avand in vedere ca salariul mediu brut este de 2.199 lei, estimez o colectare medie de 17.592.000 lei pe luna si de 211.104.000 lei pe an.

Sindicatele galbene sunt prin definitie organizatii controlate de administratie sau de putere si sunt create la initiativa angajatorului. Exact asa cum sunt sindicatele care activeaza in Romania, al caror scop este sa jefuiasca in mod constant munca si drepturile angajatilor. Deoarce angajatorii sunt obligati de legislatia nationala sa incheie un contract colectiv de munca, acestia folosesc sindicatul pentru a negocia clauze dezavantajoase pentru salariati, iar liderii de sindicat strang averi colosale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s