Recomandare IASR: „Doctrina socului” de Naomi Klein

Doctrina Socului – Nasterea Capitalismului Dezastrelor.
Pornind de la o fraza a lui Milton Friedman dupa Uraganul Katrina “ce s-a intamplat este un dezastru, dar este in acelasi timp si o oportunitate”, Naomi Klein reuseste sa creeze o imagine de ansamblu asupra felului in care ideologia americana a “pietei libere” (Scoala de la Chicago) a reusit sa domine intreaga lume prin exploatarea dezastrelor si a socurilor suferite de anumite tari si de populatiile acestora.
Cartea este impartita in mai multe capitole, dezvoltand pe parcurs o serie de concepte care se leaga perfect unul de celalalt creand o imagine de ansamblu comprehensiva.Naomi Klein incepe prin a investiga fenomenul torturii fizice si psihice realizata de catre CIA la inceputul anilor ’50 in vederea crearii terenurilor tabula rasa pe care sa se poata construi de la zero.Apoi analizeaza interventia Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale in economiile unor tari din America Centrala si de Sud, mergand apoi inspre Europa Centrala si de Est – unde ideea de baza a crearii sau amplificarii unor socuri artificiale pentru a aduce in prim plan nevoia absoluta a unei interventii externa, urmata de o catastrofa umana fara precedent, creaza o imagine de ansamblu a introducerii brutale a principiilor pietei libere indiferent de costurile umane inestimabile.

Focusul trece catre perioada de dupa 11/09/2001 cand intreaga configuratie a statelor s-a schimbat, cu un puternic accent pe resorturile razboiului din Irak, insemnatatea acestora si consecintele asupra populatiei locale. Ideea de reconstructie dezvoltata in capitolul dedicat razboiului din Irak este continuat prin exemplul dezastrelor naturale ce au avut loc in Sri Lanka, Maldive, New Orleans – dezastre care au venit ca o “binecuvantare” pentu cei care doreau sa creeze o “minunata lume noua”, construita pe un teren virgin eliberat de populatiile autohtone. Un teren din care un numar mic de oameni se vor imbogati exploatand resurse care nu le apartin, marginalizand pana la disparitie elementele disturbatoare – localnicii/nativii.

Terminand intr-o nota oarecum optimista, Naomi Klein isi incheie lucrarea dand exemple de state care au invatat ceva din “colonialismul” pietei libere americane, gasind resorturi pentru a evita orice interventie a acestor mecanisme economice in guvernarnarea statelor suverane de la est la vest pe intreg globul.

O carte foarte bine scrisa si documentata, absolut recomandata – mai ales in contextul actual al “crizei economice” si al politicilor guvernamentale ale Romaniei, dictate de mana de fier a FMI-ului. Pentru o mai buna intelegere a prezentului, este uneori util sa privim in trecut….
INFORMAREA REPREZINTA REZISTENTA IMPOTRIVA SOCULUI, INARMATI-VA!

Editura: Vellant, An de aparitie: 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s