O nouă declaraţie de independenţă – de Emma Goldman

Când în cursul dezvoltării umane, instituţiile existente s-au dovedit inadecvate la nevoile oamenilor, când ele servesc numai pentru a înrobi, a jefui şi a oprima omenirea, oamenii au dreptul etern de a se revolta împotriva lor şi de a răsturna aceste instituţii.

Simplul fapt că aceste forţe – duşmănoase vieţii, libertăţii şi căutării fericirii – sunt legalizate prin reglementări legislative, canonizate de dreptul divin şi aplicate de puterea politică, nu le justifică în nici un fel existenţa.

Noi deţinem aceste adevăruri ca fiind de la sine înţelese: anume că toate fiinţele umane, indiferent de rasă, culoare sau sex, se nasc cu dreptul egal de a se bucura de ospăţul vieţii; că pentru a asigura acest drept trebuie înfiinţată între oameni libertatea politică, economică şi socială; noi reţinem mai departe, că guvernarea există doar pentru a menţine privilegii speciale şi drepturi de propietate, care îl constrâng pe om să fie supus, aşadar îi jefuieşte demnitatea, respectul de sine şi viaţa.

Istoria regilor americani ai capitalului şi autorităţii este istoria unor crime repetate, a injustiţiei, oprimării, a ofensei şi abuzului, toate urmărind suprimarea libertăţilor individuale şi exploatarea oamenilor.

O ţară mare, suficient de bogată să ofere tuturor copiilor ei tot confortul posibil şi să asigure bunăstare tuturor, se află în mâinile câtorva, pe când milioane necunoscute de oameni se află la mila cruzilor strângători de bogăţie, a legiuitorilor lipsiţi de scrupule şi a politicienilor corupţi.

Robuştii fii ai Americii sunt forţaţi să vagabondeze prin ţară într-o căutare fără rezultate pentru pâine şi multe dintre fiicele ei sunt alungate în stradă, în timp ce mii dintre copiii ei gingaşi sunt sacrificaţi zilnic pe altarul lui Mammon.

Domnia acestor regi ţine omenirea în sclavie, perpetuând sărăcia şi boala, menţinând crima şi corupţia; încătuşând spiritul libertăţii, sugrumând vocea dreptăţii şi degradând şi oprimând umanitatea. Este angajată într-un război neîntrerupt şi în măcel, devastând ţara şi distrugând cele mai bune şi mai distinse calităţi ale omului; alimentează superstiţia şi ignoranţa, seamănă pagubă şi conflict şi întoarce familia umană la stadiul unei tabere de ismailiţi.

Noi, bărbaţii şi femeile iubitori de libertate, de aceea, realizând marea nedreptate şi brutalitatea acestei stări de fapt, în mod sincer şi îndrăzneţ declarăm că fiecare individ în parte este şi trebuie să fie liber să fie stăpân pe viaţa sa şi să se bucure din plin de roadele muncii sale; că omul este absolvit de orice loialitate faţă de regii autorităţii şi capitalului; că el a avut, prin simpla întâmplare ca există, acces liber la pământ şi la mijloacele de producţie şi la întreaga libertate de a dispune de fructele propriului său efort; căci fiecare individ în parte are dreptul de necontestat şi de neîncălcat la asociere economică, politică, socială, liberă şi voluntară împreună cu alţi indivizi suverani care-i sunt egali, precum şi în celelalte scopuri şi de aceea pentru a atinge acest lucru, omul trebuie să se emancipeze faţă de inviolabilitatea propietăţii, faţă de respectul pentru legiuitor, de frica faţă de biserică, de laşitate în faţa opiniei publice, faţă de aroganţa stupidă a superiorităţii naţionale, rasiale, religioase şi sexuale, precum si faţă de concepţia puritană îngustă asupra vieţii umane.

Şi, în sprijinul acestei declaraţii şi cu o solidă încredere în armonioasa amestecatură a societăţii omului şi în pornirile individuale, iubitorii libertăţii îşi consacră cu bucurie devotamentul fără  compromis, energia şi inteligenţa, solidaritatea şi propriile lor vieţi.

Această declaraţie a fost scrisă la cererea unui anume ziar care ulterior a refuzat să o publice, cu toate că articolul era deja programat să apară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s