Ideea bunei guvernări – de Errico Malatesta

Nimeni nu poate să judece cu certitudine cine are dreptate și cine greșește, cine este cel mai aproape de adevăr sau care este cea mai bună cale pentru a realiza cel mai mare bine pentru fiecare în parte și pentru toți. Libertatea laolalta cu experiența este singura cale de a descoperi adevărul și ceea ce e mai bun; și nu poate fi libertate dacă va exista o negare a libertății de a greși.

Dar când cineva vorbește despre libertate din punct de vedere politic și nu filosofic, nimeni nu se gândește la mlaștina metafizică a omului abstract care există în afara mediului cosmic și social și care, precum un fel de zeu, ”poate face orice dorește”, în sensul absolut al cuvântului.

Când cineva vorbește despre libertate, acela vorbește despre o societate în care nimeni nu își poate constrânge semenii fară să aibă de-a face cu o rezistență viguroasă, în care, deasupra a tot, nimeni nu-și poate însuși și folosi forța colectivă pentru a-și impune propriile dorințe asupra altora și asupra grupurilor exclusiviste care sunt sursa puterii.

Omul nu este perfect, de acord. Dar acesta este un motiv în plus, poate că cel mai solid motiv, pentru a nu ceda nimănui mijloacele de a ”pune limite libertății individuale”.

Omul nu este perfect. Dar atunci unde se va găsi omul care nu doar să fie suficient de bun pentru a trăi în pace cu alții, dar de asemenea, capabil să controleze viețile altora într-un mod autoritar? Și asumând că ar exista astfel de oameni, cine i-ar impune în funcție? S-ar impune ei singuri? Dar cine i-ar proteja pe ei de rezistența și violența ”criminalilor”? Sau ar fi aleși de ”poporul suveran”, care este considerat prea ignorant și prea slab ca să trăiască în pace, dar care din senin întrunește toate calitățile bune, necesare când se pune problema să fie consultat în a-și alege conducătorii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s