Consideratii privind modificarile aduse Codului Muncii

In interpretarea noului Cod al Muncii, federatiile sindicale au obiectat in general fata de articolele care vizau negocierea contractelor colective de munca. Acestea reprezinta o forma de colaborare intre clase (Codul Muncii, art. 236 – (1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate). Sindicatele au in vedere aceste contracte deoarece se considera parteneri sociali si nu opozanti ai clasei capitaliste. Aceste contracte colective pot aduce imbunatatiri pe termen scurt pentru clasa muncitoare, insa in cazul in care principala, chiar singura activitate sindicala sunt aceste contracte (de exemplu, nu exista o campanie sindicala pentru a obtine mai multe zile libere pentru muncitori desi Romania se numara printre tarile in care angajatii au printre cele mai putine zile libere din U.E. De asemenea, un alt exemplu privind inactivitatea lor este ca organizatiile sindicale de la noi nu tiparesc publicatii. Un ziar sau macar un periodic bianual. Nici nu trebuie sa fie ceva costisitor), atunci opozitia slaba a liderilor de sindicat fata de masurile de dereglementare o pun pe seama lipsei oricarui nucleu radical in interiorul sindicatelor, ceea ce imi alimenteaza convingerea ca reformismul sindicatelor este sortit esecului.

Art. 31 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Nota: Marirea perioadei de proba este dovada ca se doreste supunerea lucratorului la bunul plac al angajatorului care dupa 20 – 30 de zile il poate concedia fara aviz.

Alin. (3) si (4) ale art. 31 se abroga.

Nota: Prin aceasta abrogare se introduce si muncitorul necalificat in perioada de proba de 45 de zile (o perioada de proba mult prea mare avand in vedere ca nu vorbim de nicio meserie ci de munca necalificata). Pe de alta parte, absolvetii institutiilor de invatamant vor avea 120 de zile de proba, cand ei inainte aveau 6 luni. Este o lipsa de logica aici deoarece pentru persoanele necalificate creste perioada de proba iar pentru cele calificate scade desi perioada de proba ar trebui sa existe pentru munca specializata, altfel ce se poate avea in vedere in aceasta perioada de proba?

La art. 49 dupa alin. (4) se introduce un alineat nou, alin. (5) cu urmatorul cuprins:

(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept va prevala.

Nota: Aceasta adaugire poate duce la situatia in care o lucratoare, de exemplu, aflata in concediu de maternitate sa fie concediata dintr-o cauza independenta de vointa sa.

La art. 50 dupa lit. f) se introduce litera f’), care are urmatorul cuprins:

f’) participarea la greva.

Nota: Greva poate duce la suspendarea contractului individual de munca. Exact ca in secolul XIX.

La art. 51 litera f) se abroga.

Nota: Logica anti-sindicala: contractul individual de munca poate fi suspendat pentru participarea la greva.

Art. 72 se abroga.

Nota: Este una dintre cele mai importante modificari aduse codului muncii. Abrogarea da dreptul angajatorului sa procedeze la concedieri masive cu scopul de retorsiune, avand apoi posibilitatea de a angaja fara restrictii pe posturile celor concediati abuziv. Angajatorul poate renunta astfel usor la angajatii care nu vor permite sa aiba loc abuzuri la locul de munca.

La art. 79 alin. (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) Termenul de preaviz este cel prevenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz cel prevenit in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Nota: Vechile reglementari precizau 15 zile de preaviz. Lucratorii, daca isi gasesc alt angajator ce ofera conditii de munca mai bune vor fi legati pentru mai mult timp de vechiul angajator. „Flexibilizarea” pietei muncii este gandita doar in avantajul angajatorului si nu si al angajatilor.

La art. 115 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.

Nota: Se elimina trimiterea la contractul colectiv de munca aplicabil sau la Regulamentul intern. Scopul este acela de a translata cat mai multe dintre conventii catre zona relatiei directe angajator-angajat.

Art. 119 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia.

Nota: Este o forma de a legaliza abuzul in zona bugetara.

La art. 143 alin (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Nota: Initiatorii neaga prin acest amendament dreptul la refacere, asa cum este definit in Conventia 1 a OIM si in Directiva UE privind timpul de munca. Este o decizie impotriva lucratorilor.

Art. 201 si 202 se abroga.

Nota: Este abrogat dreptul la readaptare profesionala.

Art. 224 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati in unitatile in care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest sens.

Nota: Acest punct a fost foarte criticat de catre marile federatii sindicale care se tem ca isi vor pierde monopolul asupra reprezentarii muncitorilor. Insa, trebuie sa vedem si un lucru pozitiv in acest alineat: angajatii unei societati comerciale mici pot pune bazele unei organizatii democratice care sa le permita exersarea metodelor de auto-organizare. O organizatie in care problemele de la locul de munca sa fie dezbatute de catre muncitori direct, fara reprezentanti. Acestia, in cazul in care au revendicari pot delega pe unul dintre ei sa faca cunoscute aceste revendicari, insa aceasta persoana ar avea mai degraba rolul de a isi asculta colegii si de a transmite mai departe nemultumirile lor si nu rolul de a negocia direct cu angajatorul. Initiativa Anarho-Sindicalista din Romania ofera sustinere oricarui grup de acest gen, in care muncitorii insisi preiau initiativa si discuta in mod democratic strategii la locul de munca.

Art. 270 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa.

(3) In situatia in care angajatorul constata ca angajatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa se va putea solicita angajatului printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia intr-un termen care nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

(4) In cazul in care angajatul refuza restituirea in termenul stabilit, angajatorul va putea recupera contravaloarea pagubei din salariul angajatului in cauza, cu respectarea prevederilor din Codul muncii cu privire la retinerile din salariu.

Nota: Grija fata de patrimoniul angajatorului inlocuieste prevederile in materia raspunderii civile delictuale si transfera angajatorului mijloacele de a constata si a supune la plata angajatii. Aceasta prevedere poate duce la situatii in care evaluara unei pagube sa fie arbitrara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s