Raport din Grecia – Studenţii rezistă noilor legi prin ocupări

După 3 luni înfierbântate de greve generale şi ocupări de pieţe, mişcarea studenţească din Grecia a început anul academic mai devreme.

Din 29 august, sindicatele stundenţesti din universităţi au organizat de urgenţă reuniuni şi mai mult de 155 de instituţii sunt ocupate (până la 1 septembrie).

Guvernul, sub îndrumarea FMI, BCE şi UE, a încercat să prindă mişcarea cu garda jos prin trecerea noului set de legi ale învaţământului în august.

Aceste legi îi vor forţa pe studenţi să-şi cumpere cărti şi, posibil, vor introduce taxe de şcolarizare în viitor – deşi acestea sunt înca neconstituţionale!

Guvernul grec deschide calea pentru investiţii private în învăţământul universitar, limitând în acelaşi timp finanţarea acestora din fonduri publice prin scăderea locurilor de muncă şi tăierea facilităţiilor studenţilor. Mai mult, aceste legi vor reduce participarea democratică a studenţilor şi a cadrelor universitare în luarea deciziilor, introducând manageri care vor îndruma universitaţiile către piată.

Şi, cel mai important, se abandonează dreptul câştigat cu greu de “Azil” ce proteja libertatea academică şi politică, care interzice poliţiei şi autoritătilor în uniformă de a intra şi de a face arestări în sediul universităţii.

Şocant este faptul că guvernul de tip “muncitoresc”, PASOK, a trecut aceste legi în parlament cu ajutorul tuturor partidelor de dreapta şi chiar a fasciştilor pe 24 august. Aceast fapt ameninţă toate lucurile pentru care luptat mişcarea HE şi a caştigat în ultimii 35 de ani, de la căderea Juntei din 1973. Doresc să ne ia drepturile democratice, să transforme mişcarea intr-o victima şi să o terorizeze . În timpul ultimelor două valuri de succes a ocupărilor (2006-2007) , nici o lege similară nu a fost implementată.

Cu răscoalele studenţesti recente din Marea Britanie şi Chile, mişcarea din Grecia a prins elan. Întreaga comunitate academică din Grecia este împotriva acestor legi, chiar dacă a început perioada de examinare. Tinerii din PASOK sunt deasemenea pro-ocupare şi s-au distanţat oficial de partidul care a trecut aceste legi.

Cu toate acestea, este vorba despre initiativa stângii radicale şi a activiştilor la nivel local din cadrul universităţilor, ale căror propuneri de ocupare sunt susţinute de către majoritate.

Sindicatele studenţesti au anunţat o demonstraţie astăzi (1 septembrie) iar măsuri suplimentare sunt luate în cadrul adunărilor generale. Universităţile ocupate devin centre de luptă şi cu siguranţa vor juca un rol important în acest nou val de rezistenţă din această toamnă.

Costas Todoulos – http://educationactivistnetwork.wordpress.com

Traducere : IASR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s