Practici imorale tolerate de compania Tnuva

In urma cu cateva luni, o campanie de boicot indreptata impotriva companiei Flaum Appetizing Corp., a fost lansata in orasul New York din SUA de mai multe organizatii, printre care Focus on Food Chain, Industrial Workers of the World si alte cateva sindicate, Partidul verzilor din New York, organizatii ale imigrantilor si organizatii religioase evreiesti.

Initiatorii acestei campanii, printre care si lucratori ai companiei Flaum Appetizing, se impotrivesc modului in care coducerea companiei isi trateaza angajatii. Lucratorii de la Flaum proceseaza, impacheteaza si distribuie mancare kosher (printre care si branza kosher produsa de compania Tnuva), supermarketurilor din jurul orasului New York.

Acuzatiile aduse companiei americane, care are de infruntat si un proces intentat de angajati, sunt legate de refuzul conducerii de a plati muncitorilor salariile pe mai multe luni, concedierea ilegala a 17 angajati in urma tentativei acestora de a forma un sindicat, precum si umilintele permanente la care sunt supusi lucratorii de catre sefii lor.

Mai multe companii, cu exceptia companiei Tnuva, au renuntat la contractele pe care le aveau cu Flaum Appetizing in urma relevarii managementului imoral adoptat de Flaum.

Tnuva este o companie israeliana producatoare de produse lactate, prezenta si in Romania. Aceasta detine un segment important pe piata produselor lactate.

In luna august 2011, Tnuva s-a confruntat cu un boicot din partea consumatorilor din Israel din cauza practicilor de cartel promovate de companie, practici care au ridicat pretul produselor lactate din aceasta tara.

In Romania, Tnuva are de asemenea, inregistrate in trecutul recent, cateva practici care pun sub semnul intrebarii corectitudinea managementului promovat de conducerea companiei. Consideram ca dorinta de a-si mari cu orice pret profitul (asa cum indica practicile promovate de aceasta companie in Israel si in Romania) opreste sefii de la Tnuva sa anuleze contractul cu compania americana Flaum Appetizing Corp, acuzata de consumatorii americani si de angajatii sai de practici sweatshop.

In legatura cu managementul Tnuva in Romania, vreau sa reamintesc urmatoarele:

– In lunile martie si iunie, in 2008, membri ai sindicatul crescatorilor de taurine au pichetat sediile mai multor fabrici de produse lactate, printre care si Tnuva. Crescatorii au reclamat pretul extrem de mic al laptelui la achizitie. Practicile de cartel promovate de Tnuva (acuzatie sustinuta si de consumatorii israelieni, asa cum am aratat mai sus), falimenteaza micii producatori care sunt nevoiti sa vanda laptele la preturi foarte mici. Producatorii de lapte au sustinut cu ocazia acestor proteste ca au fost amenintati cu desfacerea contractelor de achizitie;

– In anul 2009, zece angajati clujeni ai Tnuva au fost disponibilizati. Sindicatul Tnuva Romania Diaries a aprobat fara nicio negociere reducerea posturilor, ceea ce, in opinia mea, arata faptul ca sindicatul care ar trebui sa protejeze angajatii Tnuva este un sindicat creat la initiativa angajatorului si aflat sub controlul acestuia.

– In luna aprilie, 2011, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a unui angajat al companiei pentru fals in declaratii. Este vorba de Stan Mihaela, fost asistent manager la SC TRM-TNUVA ROMANIA MILK SRL, care probabil la presiunea sefilor, a depus in anul 2006 o adeverinta falsa la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit – Centrul Regional pentru Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 3 Sud Muntenia, Targoviste, cu scopul de a obtine acordarea de finantari nereambursabile de la bugetul Comunitatii Europene, prejudiciul astfel produs de SC TRM-TNUVA ROMANIA MILK SRL, fiind de 289.481 euro.

Cele de mai sus arata ca Tnuva se impune printr-un management a carui etica poate fi pusa la indoiala. De asemenea, refuzul companiei Tnuva de a intrerupe contractul cu Flaum Appetizing Corp., arata indiferenta sefilor de la Tnuva fata de modul in care cei cu care semneaza contracte isi trateaza angajatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s