Haiducii lui Cotovschi

„Haiducii lui Cotovschi” a fost numele unei organizatii anarho-comuniste din Romania, care si-a desfasurat activitatea in Bucuresti, intre anii 1939 – 1941.

Numele organizatiei a fost ales pentru a onora numele lui Grigori Cotovschi si a fost creata de Ion Vetrila in anul 1939, activand in perioada in care legionarii din „Legiunea Arhanghelului Mihail” colaborau cu guvernul Antonescu.

„Haiducii lui Cotovschi” erau organizati dupa o schema clasica: in principiu, cate 5 oameni intr-o grupa. Scopul organizatiei era promovarea in Romania, in orase si in sate, a razboiului revolutionar partizan. In septembrie 1940, organizatia avea o grupa centrala, 2 grupe de cate 5 membri si alte 3 grupe, incomplete, de cate 3 membri. In total 25 de persoane. Membrii aveau varste cuprinse intre 14 si 17 (18) ani. In perioada crizei din septembrie, care s-a terminat cu demisia guvernului Carol al II-lea, haiducii pornesc razboiul partizan.

Pana in noiembrie 1940, „Haiducii lui Cotovschi” intreprind intre 18 si 22 de actiuni armate iar in decembrie 1940 – 20 de actiuni armate. Scopul principal al acestora era lichidarea legionarilor, a ostasilor armatei guvernului, a jandarmilor si distrugerea masinii de propaganda legionara. Astfel, haiducii au ars un depozit care adapostea materiale de propaganda apartinand legionarilor. Aceasta actiune a fost planuita de Ion Vetrila, singur, care atunci avea 16 ani.

Haiducii folosesc metode conspirative, se deghizeaza ba in legionari, ba in jandarmi si raman necunoscuti pentru politie.

La 10 noimebrie are loc un cutremur in care 8 haiduci isi pierd viata iar 2 ajung invalizi. Cu toate astea, in ianuarie 1941, „Haiducii lui Cotovschi” numara 69 de membri: 9 grupe complete de cate 5 persoane si 8 grupe incomplete de cate 3 – 4 persoane.

La 21 ianuarie, incepe rebeliunea legionara indreptata impotriva guvernului Antonescu. La 22 ianuarie, „Haiducii lui Cotovschi” ataca cu succes unul dintre comisariatele raionale din Bucuresti, unde pierd 4 tovarasi. Organizatia se inarmeaza.

Primind stirea ca legionarii ataca cartierele evreiesti, Ion Vetrila ia decizia de a imparti organizatia in 2 grupe. O grupa mare, a preluat misiunea de a apara cartierele evreiesti iar a doua grupa, mai mica si aflata sub conducerea lui Vetrila a preluat misiunea de a ataca un depozit de armament al legionarilor. Noaptea, spre 23 ianuarie ambele grupe au fost nimicite. Atacand depozitul de armament, grupa lui Vetrila a fost incercuita de 350 de legionari si dupa o lupta grea a fost distrusa. Cealalta grupa (formata din 40 de persoane) a fost nimicita in lupta, noaptea, in timpul pogromului evreiesc.

Dupa lupta, Vetrila, ranit la ambele picioare, impreuna cu un prieten ranit la piept si la cap sunt transportati la abator, unde legionarii ii strangeau si pe evrei pe care ii jupuiau. Acolo, partizanii au fost ridicati cu niste carlige infipte in coste si legionarii au scris cu fier inrosit pe spatele lor numele: „Marx” si „Bakunin”. Dupa tortura la care a fost supus, legionarii l-au impuscat pe Vetrila in cap.

Multumim Federatiei Anarhistilor din Moldova (FAM) pentru ajutorul acordat la traducerea din limba rusa a acestui articol.

 

2 răspunsuri la „Haiducii lui Cotovschi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s