Declaratia de solidaritate cu manifestantii de pe Wall Street a profesorului Noam Chomsky

Ganditorul libertar, profesorul Noam Chomsky si-a afirmat solidaritatea cu manifestantii de pe Wall Street. Redau mai jos declaratia facuta cu acest prilej de lingvistul american:

Oricine are ochii deschisi cunoaste gangsterismul de pe Wall Street – al institutiilor financiare in general – care a cauzat pagube serioase oamenilor din Statele Unite (si din intreaga lume). Ar trebui de asemenea, sa fie stiut ca acest lucru a luat amploare de mai mult de 30 de ani incoace, odata cu puterea lor asupra economiei, care a crescut radical si odata cu ea a crescut si puterea lor politica. Acest lucru a pus in miscare un cerc vicios care a dus la concentrarea unei bagatii uriase si odata cu ea a consolidat puterea politica in mana unui sector mic de populatie, o fractiune de 1%, in timp ce restul au devenit gradual ceea ce adeseori este numit “precariat”[1] – oameni care cauta sa supravietuiasca ducand o existenta precara. Ei desfasoara aceste activitati hidoase cu impunitate[2] aproape completa – nu sunt doar prea mari pentru a gresi, sunt de asemenea, si “prea mari pentru a ajunge la inchisoare”.

Curajoasele si onorabilele proteste care au loc pe Wall Street ar trebui sa ajute la aducerea acestei calamitati in atentia publicului si sa conduca la eforturi sustinute pentu a birui si a pune mersul societatii pe un curs mai sanatos.


[1] Precariat – grup social compus din oameni a caror viata este dificila deoarece au sluje prost platite sau nu au nicio slujba, nu au nicio siguranta in privinta zilei de maine si au putine drepturi ca angajati. Din lb. engleza: “precarious” – precar, sarac.

[2] Impunitate – scutire de pedeapsa a unui infractor din cauza unor imprejurari speciale, prevazute de lege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s