Sute de angajati ai GDS Manufacturing Services Arad au intrat in greva

Sute de angajati GDS Manufacturing Services (o fabrica din Zona Industriala Vest din Arad care produce echipamente electronice si electrocasnice) au intrat in greva pe perioada nelimitata, incepand de vineri 30 septembrie.

Greva a fost declansata dupa ce mai multe incercari de negociere au esuat. Angajatii fabricii au mai organizat saptamana trecuta o greva de avertisment pe care conducerea companiei a ales sa o ignore.

Grevistii se plang de salariile extrem de mici pe care le au (in jur de 600 de lei) precum si de conditiile grele de munca.

„Noi am inceput negocierile contractului colectiv din luna martie. Suntem in octombrie si nu am reusit sa finalizam nimic. Marti a fost greva de avertisment. Nu s-a intamplat nimic, nu a venit nimeni la negocieri si, astfel, am ajuns la greva generala, care se va desfasura pe termen nelimitat, pana cand cineva ne va baga in seamna. Sa vina sa spuna daca ne poate da ceva sau nu, sau cand poate sa ne dea ceva”, a declarat Samir Nedelea, liderul Sindicatului „Nemira”, care reprezinta angajatii GDS Manufacturing Services.

Nedelea a mai adaugat ca sindicalistii au renuntat la o parte din prevederile contractului de ramura.

„Cerem negocierea contractului colectiv de munca. Am cerut o marire de 100 de lei brut, ceea ce inseamna o crestere cu 6,25 la suta a cheltuielilor cu salariile, daca ne referim la toti angajatii. Am renuntat la mai multe prevederi din contractul colectiv de munca la nivel de ramura si am cerut marirea de salariu, sporul de fidelitate si niste bonuri cadou de sarbatori. Atat. Am renuntat la unele prevederi din contractul de ramura, adica inflatie, spor de vechime, pentru ca traim intr-o perioda grea. Stim ca sunt probleme, am vazut, de exemplu Nokia, dar noi nu ne comparam cu ei, pentru ca salariul nostru este 540 de lei, in mana. Ce face un angajat cu acest salariu cand are copii, vine iarna, trebuie sa plateasca caldura, cu ce se descurca?”, a mai afirmat liderul de sindicat.

Noul Cod al Muncii, permite angajatorilor sa isi concedieze usor angajatii iar liderul sindicatului Nemira sustine ca cei din conducerea companiei au trecut la amenintari: „Unora dintre angajati li s-a spus ca o sa fie dati afara si de asemenea ca li se va micsora salariul„. Lucratorii de la GDS MS, insa, nu mai au nimic de pierdut.

In afara de nemultumirile legate de salariile foarte mici pe care le primesc, angajatii fabricii au invocat si alte probleme legate de locul de munca. Un angajat al fabricii, Robert Matula sustine ca: „In afara de bani suntem nemultumiti de stresul prin care trecem. Suntem amenintati ca daca nu scoatem norma ne taie din salariu“. Femeile de asemenea, se plang de lipsa unui vestiar si a unei toalete separate de cea a barbatilor iar unii angajati sustin ca pentru a merge la toaleta trebuie sa ceara cartela. „Suntem tratati ca si animalele. Ca sa mergi la baie trebuie sa ti se dea cartela, iar in vestiar suntem toti impreuna, femei si barbati. Nu exista vestiare separate asa ca ne lovim unii de altii si ne schimbam barbati cu femei in acelasi loc“, sustine Zoita Balug.

In timp ce majoritatea mass-mediei nationale a prezentat succint greva si a prezentat fragmentar informatii, ziarul Romania Libera a publicat un articol defaimator la adresa grevistilor si in special la adresa liderului de sindicat.

In aceste conditii solidaritatea cu grevistii de la GDS MS Arad este foarte importanta.

Pentru a solidariza cu grevistii puteti cere conducerii companiei GDS MS sa isi trateze corect angajatii si sa le satisfaca imediat revendicarile, la adresele de email si la numarul de fax de mai jos:

GDS MS Arad, România

Eveljn Vendramini

E-mail: e.vendramini@gds.com

*

Cc: GDS Group

Giovanni Cariolato

E-mail: g.cariolato@gds.com

Fax: +39 0445 428992

Contact: http://www.gds.com/contactus/enquiryform.ashx

2 răspunsuri la „Sute de angajati ai GDS Manufacturing Services Arad au intrat in greva

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s