Panait Musoiu

Panait Musoiu (18 noiembrie 1864, Roman – 16 noiembrie 1944, Bucuresti) a fost un autor de volume de popularizare a stiintei si filosofiei si traducator de lucrari filosofice.

I. Viata si munca

Autodidact, educatia sa formala fiind limitata la absolovirea gimnaziului (1875 – 1881), Panait Musoiu are sansa de a urma cursurile la distanta ale Universitatii din Bruxelles intre 1892 – 1893.

In 1889, fondeaza editura “Biblioteca Revista Ideei” cu scopul de a “emancipa publicul”.

In 1900 fondeaza „Revista Ideei”, un jurnal in care incearca sa promoveze un “socialism integral”, o reconciliere a socialismului cu anarhismul, aducand argumentul ca ambele doctrine critica ordinea sociala si se concentreaza asupra unei schimbari a individului. Musoiu promoveaza de asemenea, o combinatie intre metode legale si revolutionare.

De-a lungul vietii a fost foarte activ ca publicist, contribuind cu articole culturale, politice sau cu analize filosofice (“Portretul lui d’Alembert”; “Libertate si determinism” – in “Miscarea sociala”, 1897; “Substratul substratului patologic”; “Psihologia violentei”; “Politica meliorista”; “Reformism si revolutionarism”; “Fizica si metafizica sociala” – in “Revista Ideei”, 1900 – 1910).

In 1924 este invitat sa se alature Societatii scriitorilor, activitatea sa de publicist si editor fiind larg recunoscuta.

II. Ideile

Fiind un sustinator al dimensiunii culturale si educationale a socialismului, Panait Musoiu este adeptul unui rationalism materialist, opus dogmatismului. Modelul de a ajunge la cunostere este cel propus de Descartes: pentru a intelege societatea este necesara observatia iar pentru a evita absolutizarea ideilor este nevoie de un contact permanent cu aceasta. Acestui demers, Musoiu ii adauga metoda experimentala. Toate acestea trebuie sa fie sustinute de evolutia stiintei, de cunostere, tehnica dar si de etica. Astfel, ideile iluministe si socialiste dupa Musoiu, se opun atat fortei cu care sunt impuse institutiile moderne, cat si propagandei oficiale.

Musoiu sugereaza ca traditiile etice, distincte de cele socialiste, pot de asemenea, contribui la imbunatatirea capacitatii umane de a judeca liber si de a intelege lumea si propria existenta.

III. Panait Musoiu in atentia autoritatilor

Exista cateva note informative ale agentilor de politie ai statului despre activitatea lui Panait Musoiu si despre influenta exercitata de “Revista Ideei”. Redau mai jos cateva fragmente dintr-o nota informativa din anul 1907, preluata din “Dezvaluiri: (fata necunoscuta a istoriei Romaniei) memoria istoriei: culegere de documente originale din fondurile: Serviciului Special de Informatii, Directia Sigurantei Generale, Directia Generala a Politiei, Corpul Detectivilor, Casa Regala: inedit”, volumul III, Mircea Valcu – Mehedinti – Bucuresti; Editura Mircea Valcu-Mehedinti, 2008, pg. 37, 38:

7/1. Referat: 22 Aug. 1907. Influenta exercitata de publicatiunea anarchista “Revista Ideei” (F.D.P.S.G. – DOSAR 81/1905)

Daca din punctul de vedere al colaboratorilor si diriguitorului revistei, difuzarea ei in numar cat mai ridicat si in clasele sociale cele mai impestritate, poate fi un fapt imbucurator, – din punct de vedere insa al linistei interne a Statului, precum si al ordinei stabilite, imprejurarea aceasta prin pericolul ce prezinta, ar trebui sa dea de gandit celor in drept.
In urma unei anchete ce am intreprins-o cu cea mai mare discretiune, m-am putut usor convinge, ca opera de propaganda a ideilor libertare, savarsita de conducatorii “Revistei Ideei” e mult mai intinsa si efectele ei mult mai dezastroase, de cat mi-asi fi putut-o inchipui in primul moment. Am gasit colaboratori (unii sub forma de traducatori ai operilor teoreticianilor anarchisti) apartinand celor mai diverse categorii sociale; acestia au cautat sa redea in romaneste, ceea ce li s’a parut ca coraspunde mai bine conceptiunei ce si-au format-o /…/ si formeaza un simptom ingrijitor /ingrijorator –n.n/ al vremurilor de acum, e faptul, ca tocmai acei, care prin situatia lor in mecanizmul Statului, sunt obligati sa fie straja neclintita a institutiunilor existente, – lasand ca evolutia singura sa savarseasca marea opera de regenerare, tocmai ei bruscheaza aceasta evolutie, – erijandu-se in avanmergatorii vremii „ce trebuie sa curete prin foc si sabie rugina groasa a institutiilor moderne”. Kropotkin.
Am constatat prin colaboratori si mai ales prin sustinatorii revistei, sub forma de “contribuiri voluntare” si “abonamente” preoti, profesori, invatatori, C.F.R.-isti, functionari administrativi de diverse categorii etc. “Revista Ideei” fiind lectura lor predilecta, e indiscutabil ca dansa coraspunde starei lor de spirit […]

Rezolutie: 22 Aug 1907. La dosarul lui P. Musoiu /ss/

http://www.revistaideei.tk/

Un răspuns la „Panait Musoiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s