BOR-CORE

Dupa cum stie fiecare roman cu acces la un mijloc de informare in masa, a inceput constructia celui mai recent proiect grandoman din tara: Catedrala Mantuirii Neamului. Ca sa trecem direct la subiect, catedrala urmeaza a fi construita langa Palatul Parlamentului (sau Casa Poporului, pentru toti nostalgicii tiraniei de odinioara), va avea 120 de metri lungime, 70 de metri latime si 120 de metri inaltime. Astfel, se va intinde pe o arie de 8400 m2. Catedrala va putea caza pana la 5000 de pelerini, avand o capacitate totala de cam 125 000 de enoriasi in timpul unei slujbe. Si pentru ca pelerinajul nu mai e ca pe vremuri, vor fi puse la dispozitia credinciosilor 250 de locuri de parcare subterane.

Acum, ce ne intereseaza in mod special pe noi, locuitori ai acestei natiuni, este de unde a facut rost Biserica Ortodoxa Romana de cei 400 000 000 de euro (da, 400 de MILIOANE de euro) necesari pentru finalizarea proiectului. Problema noastra ar fi faptul ca 10 000 000 RON (doua milioane si ceva de euro) vin direct din bugetul statului. Daca e sa o luam direct din punct de vedere anarhist, este destul de simplu: dat fiind ca din start statul nu este recunoscut ca autoritate, orice anarhist cu respect de sine nu va plati niciun impozit sau mai stiu eu ce ca sa aiba “statul” de unde sa il fure. Dar si in aceasta situatie, oricat de autonomi ne-am proclama si oricat de mult am incerca sa ne situam la marginea entitatii statale, inevitabil, prin simplul fapt ca locuim pe teritoriul pe care statul il proclama “al lui”, trebuie sa suferim niste consecinte.

Toata problema cu “donatia” guvernului catre BOR a fost dezbatuta, rasdezbatuta si tot asa de catre Asociatia Umanista Romana aici (http://www.secularhumanism.ro/lang-ro/comunicate-de-presa/140-actul-de-acordare-a-celor-10000000-ron-pentru-cmn-este-ilegal.html ), care a si inaintat un process in acest sens. Asadar, nu are sens sa mentionam cat de absurda este toata aceasta afacere si felul in care contrazice principiul separarii statului si al bisericii, principiu valabil INDIFERENT de procentul populatiei care face parte dintr-o religie sau alta. Cat timp va exista UN SINGUR ateu/agnostic/musulman/evreu/budist/”adauga religie aici” care plateste impozit catre statul roman, stat modern democratic, aceasta investitie este nejustificata.

Problema pe care o vad in realitate este felul in care populatia unei tari care de 4 ani este in recesiune si sare dintr-o masura de austeritate in alta, poate fi de accord cu asa ceva. Indiferent de cat de credinciosi sunt respectivii enoriasi, orice statistica pe care ar cauta-o le-ar arata ca incomparabil mai multi oameni sunt salvati de… sa zicem… spitale decat de biserici. Un proces elementar de logica ar dazvalui instant cat de absurd e sa construiesti o biserica intr-o perioada in care se inchid in continuu spitale din cauza lipsei de bani. De ce nu sunt donati toti acei 397 si ceva de milioane de euro (fara cei 2 milioane oferite de stat) pentru redeschiderea spitalelor sau reconditionarea scolilor? Mi se pare imposibil ca mai-marii bisericii sa nu considere ca populatia ar avea mult mai mult de profitat de pe urma altor institutii (cum ar fi spitalele mai sus mentionate) decat de pe urma lacasurilor de cult (si a aurului de pe head-wear-ul popilor), de care, sa fim seriosi, nu se duce lipsa la noi in tara (peste 14500 de lacasuri de cult ale Bisericii Ortodoxe plus inca vreo 1000 de biserici ale Bisericii Romane unite cu Roma si tot asa http://www.evz.ro/detalii/stiri/cate-biserici-sunt-oficial-in-romania-873427.html ).

In Bucuresti s-au tinut cateva proteste autorizate pe aceasta tema, in fata Palatului Parlamentului. Din pacate nu au participat mai mult de 50-100 de oameni, ceea ce este cel putin ingrijorator, considerand starea in care se afla economia si societatea romana de azi.

3 răspunsuri la „BOR-CORE

  1. Ipocrizia religioasa. Religia s-a privatizat, a devenit o mica corporatie nationala de luat banii, fara sa produca nimic.

  2. Ultima estimare a BOR era la 600 de milioane. Cand te uiti la descrierea catedralei, pare o afacere imobiliara: parcari, lifturi, sali de conferinta, camere de cazare pentru pelerini, magazine. Un mall religios!
    „Ridicaţi acestea de aici, şi nu faceţi din casa Tatălui Meu o casă de negustorie.” (Ioan 2:16)
    „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune. Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari.” (Matei 21:13)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s