De ce nu votează anarhiştii – Élisée Reclus

A vota înseamnă a renunţa la propria voastră putere. A alege un stăpân sau mai mulţi pentru o perioadă lungă sau scurtă de timp reprezintă cedarea libertăţii unei persoane. Fie acesta un monarh absolut, rege constituţional sau un simplu parlamentar; candidatul pe care îl ridici la un asemenea nivel va fi întotdeauna stăpânul tău. Acestea sunt persoanele pe care le puneţi „deasupra” legii, din moment ce au puterea de a face legi şi pentru că este misiunea lor să vadă că aceste legi sunt respectate. A vota este adecvat idioţilor. Este o nebunie să credem că oameni ca noi vor dobândi într-o clipă, ca la un sunet de clopoţel, cunoaşterea şi înţelegerea a tot. Bineînţeles că aşa este. Persoana aleasă trebuie să legifereze pentru fiecare lucru de sub lună; modul în care o cutie de chibrituri ar trebui sau nu făcută sau modul prin care să faci război sau cum să fie îmbunătăţită agricultura. Probabil credeţi că inteligenţa lor va creşte proporţional cu varietatea de subiecte care sunt abordate de mintea lor; dar istoria şi experienţa ne învaţă altfel. Posesia puterii are o influenţă înnebunitoare; parlamentele au prelucrat dintotdeauna nefericirea. Ansamblurile de guvernământ, într-un mod letal, vor domina pe cei aflaţi sub medie, atât din punct de vedere moral cât şi intelectual. A vota este pregătirea trădarii ruşinoase şi a trădătorilor.

Alegătorii cred cu siguranţă în onestitate candidaţilor iar acest lucru este de găsit într-o anumită măsură în fervoarea si căldura momentului.  Dar mâine trece şi îndată ce condiţiile se modifică, la fel şi oamenii se schimbă. Astăzi canditatul se apleacă cu smerenie în prezenţa ta, mâine acesta îţi va pufni în faţă. Dintr-un cerşetor de voturi s-a transformat în stăpânul tău. Cum poate un muncitor, înscris de tine în rândul clasei conducătoare, să fie la fel ca înainte, când acum poate vorbi în termeni de egalitate cu ceilalţi asupritori? Uită-te la servilismul oricăruia dintre ei, e scris pe feţele lor după achitarea la apel a unui „căpitan de industrie” sau în cazul în care regele il invită în anticameră la curtea sa!

Atmosfera „Casei” nu este pentru o respiraţie profundă, este coruptă. Dacă trimiteţi pe unul dintre voi într-un loc necurat, nu trebuie să fiţi surprinşi dacă ulterior se întoarce într-o stare putredă. Prin urmare, nu cedaţi libertatea voastră.

Nu vota!

În locul încredinţării apărării intereselor voastre altora, voi înşivă aveţi grijă de ele. În locul alegerii consilierilor care vă vor ghida în acţiunile viitoare, faceţi voi înşivă aceste acţiuni şi făceţi-o acum! Oamenii de bună credinţă nu trebuie să privească în zadar la oportunităţi. A pune pe umerii altora responsabilitatea acţiunilor cuiva este laşitate.

Nu vota!

Un răspuns la „De ce nu votează anarhiştii – Élisée Reclus

  1. Eu mai nou imi anulez votul. Am auzit ca asa sunt sanse mai mici sa se voteze in locul meu, daca se practica asa ceva.
    Cat despre alegerile de anul viitor, as vota PSD doar dc ar promite anularea modificarilor facute anul asta la Codul Muncii; dar nu ii vad facand asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s