Cazul celor 6 din Belgrad – Apel ASI-IWA

Vă informăm că pe 8 februarie 2012 va avea loc un nou proces împotriva a patru membri ai Inițiativei Anarho-Sindicaliste Serbia (ASI), precum și a doi anarhiști neafiliați din Belgrad, ca parte a procesului fabricat al celor Șase din Belgrad (BG6).

Cei șase libertari din Belgrad au fost acuzați de incitare, asistarea și executarea unui atac împotriva Ambasadei Greciei la Belgrad, la sfârșitul lunii august 2009, în semn de solidaritate cu un prizonier politic grec aflat în greva foamei. La scurt timp după atacul asupra ambasadei, BG6 ( Tadej Kurepa,Ratibor Trivunac,Ivan Savic,Ivan Vulovic,Nikol Mitrovic și Sanja Dojkic) au fost arestați și ținuți în custodie pentru următoarele șase luni pentru „terorism international”. Datorită unei mobilizări de sprijin în masa, atât la nivel global cât și la nivel local, au fost eliberați cu puțin înaintea procesului. În iunie 2010, aceștia au fost în cele din urmă achitați pe deplin la Înalta Curte din Belgrad, care a decis că nu există nici o bază pentru un verdict de vinovăție pentru nici una din acuzații.

Acuzarea a depus o plângere, dar Curtea de Apel nu a reușit să răspundă până în momentul în care au apărut motive politice adecvate. La doar cateva zile după protestele antimilitariste  împotriva summit-ului NATO, care a avut loc la Belgrad în iunie 2011, la care Ratibor Trivunac a fost arestat, Curtea de Apel a acordat urmărirea penală și s-a pronunțat asupra unui nou caz împotriva BG6.

În prezent, există proceduri penale împotriva a șapte membri ai grupului local ASI de la Belgrad și toate sunt motivate politic. Reînnoirea cazului împotriva BG6 poate fi văzut doar ca o continuare a represiunii de stat împotriva celor care nu acceptă jafurile și exploatările. Având în vedere că Serbia este un stat bananier periferic, condus de un strat de burghezie compradorială, s-a demonstrat că, în aceasta fază a luptei, cea mai mare forță împotriva aparatului de stat represiv este solidaritatea internațională.

Prin urmare, cerem tuturor camarazilor, anarho-sidicaliștilor, sindicaliștilor revoluțioari și anarhiștilor de peste tot să se alăture zilei internaționale în solidaritate cu BG6, organizată global pe 6 februarie în fața ambadadelor, consulatelor și instituțiilor culturale a Republicii Serbia.

Protestele ar trebui să conțină o cerere clară pentru încetarea tuturor procedurilor legale împotriva libertarilor și renunțarea la acuzațiile fabricate.

Libertatea camarazilor noștri depinde în mare măsură de activitățile mișcării libertare internaționale și suntem convinși că solidaritatea internațională își va arăta puterea din nou.

Libertate pentru BG6!

Moarte capitalismului și statului!

Secretariatul Internațional ASI

2 răspunsuri la „Cazul celor 6 din Belgrad – Apel ASI-IWA

  1. Să nu ne dedăm la judecăți vehemente de genul „un stat bananier periferic, condus de un strat de burghezie compradorială”. Aparatul represiv poate exista oricum, nu e condiționat nici de statutul bananieresc, nici de burghezia respectivă.

    Oricum, este grav într-adevăr. Sunt judecați în libertate sau în arest?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s