Monarhia salvează… ce?

În sfârşit România sa trezit din letargia generală ce o cuprindea de 22 de ani încoace. Protestele populare de pe tot cuprinsul ţării sunt binevenite, România în sfârşit s-a alăturat luptei globale pentru o viaţă mai bună, aşa cum nota cunoscuta grupare Anonymous într-un filmuleț postat pe Youtube. Totul bine şi frumos, doar că astfel de manifestări au obiceiul să scoată din „pivniţa” istoriei unele banalităţi. Cea mai mare şi cu un suport considerabil printre protestatari este tendinţa monarhistă. Având în vedere caracterul spontan şi democratic al protestelor, tendinţa monarhistă mi se pare paradoxală. În general, protestul ca forma de rezistenţă civilă a fost asociat cu mişcări democratice (republicane, socialiste, anarhiste etc.) toate având ca punct comun, la un nivel mai mic sau mai mare, împuternicirea şi emanciparea omului de rând. Din păcate în România lucrurile nu prea stau aşa, ca de obicei, din cauza „găurii negre” create de regimul anterior, evoluţia societală nu sa produs. Regimul anterior a ţinut România blocată în anul 1944 din punct de vedere civic şi social, exemplul fiind aceasta nostalgie iluzorie pentru monarhie, foarte similară cu nostalgia ceauşistă (paradoxal ambele manifestânduse la unele persoane).

Nu vreau să fac o analiză politică a formelor de guvernământ, dar se pare că argumentul general al acestor persoane se bazează pe distrugerea sau curăţarea clasei politice de către o monarhie constituțională, ce mi se pare din nou paradoxală. Monarhia constituţională modernă din câte ştiu, face parte dintr-un sistem constituțional bazat pe o forma parlamentară de guvernare, în care monarhul are doar un rol ceremonial. Deci monarhia nu poate face curăţenie în clasa politică, deoarece sistemul parlamentar va rămâne, inerent, tot politrucii de acum vor conduce mersul lucrurilor.

În opinia mea, tot din cauza regimului anterior avem această mentalitate mesianică, imbibată în societatea noastră de către cultul eroilor si personalitaţii practicat cu vehemenţă din motive propagandistice. Am fost făcuţi să credem şi să aşteptăm ca un mesia să salveze România, fie el un dictator sau monarh. Tot cineva din exterior trebuie să vină si să salveze situaţia, exact ca in filmele Americane. Dimpotrivă, aceste proteste arată că există forţe populare care pot pune in funcţiune o evoluţie capabilă să meargă înainte nu înapoi. Dacă ne-am descoperit din nou puterea colectivă, de ce sa nu mergem înainte cu ea, către alte orizonturi. Putem să experimentăm cu alte forme de organizare socială si politică, dincolo de ce avem acum si ce am avut altă dată. Nu cred că este logic, raţional sau sănătos pentru o societate să meargă înapoi decât înainte, dacă tot suntem în stradă, trebuie sa clădim din stradă ceva nou, nu din exterior.

3 răspunsuri la „Monarhia salvează… ce?

  1. apropo de paradoxuri…

    cu vreo luna-doua inainte de prostestele de strada in romania se invarteau in zurul statuii lui cuza din piata unirii vreo 7-8 oameni(cam ciudati…o fata de vreo 17 ani un nene la 60 un cocalar pe la 30 …lista continua..) cu staguri ale romaniei in mana.

    primul din rand era imbracat in uniforma de nazist si cu o casca de razboi pe care scria F.M.I…si in mana ii atarna un caton pe care scria FMI = Fascism…

    …incercam bulversat sa gasesc rationamentul…..nationalistii condamna si persifleza fascismul …mi se parea o tradare a radacinilor si fundamentelor lor de antiumane….ma rog cel putin asta era singura explicatie care puteam sa mi-o dau….apoi m-am gandit ca defapt oamenii alaia erau extrem de prosti ..si cautau un motiv sa iasa in evidenta…pt ca nu cunosteau catusi de putin marile conflictele sau „aliantele” din istorie….

  2. dar romanii nu vor nimic schimbat. vor pe cat posibil sa-si continue viata exact asa cum si-au planificat ei, in timp ce ignora pe cat posibil faptul ca acolo in strada se intampla LUMEA! ei nu participa la asta pentru ca nu coincide cu ideea lor de nastere-scoala-casatorie-munca-moarte atat de bine inradacinata. E de mirare si ca au iesit in strada, dar au iesit probabil ca sa puna pe cineva pe tron pentru a putea sa-si reia ciclul de mai sus cu ochelarii de cal de rigoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s