Salvador Puig Antich

Salvador Puig Antich (30 mai 1948 – 2 martie 1974) a fost un militant anarhist spaniol, născut la Barcelona, membru al Mișcării Iberice de Eliberare (MIL). A fost executat de către regimul lui Franco după ce a fost judecat de către un tribunal militar, găsit vinovat pentru uciderea unui polițist al Gardei Civile și condamnat la moarte. A fost ultima persoană executată prin strangulare sub dictatura lui Franco.

Salvador a fost al treilea din cei șase copii ai unei familii de muncitori din clasa mijlocie. Tatăl său, Joaquim Puig, a fost un militant al mișcării Acció Catalana din timpul celei de-a doua republici spaniole. După ce-a fost exilat în Franța, acesta fusese condamnat la moarte la întoarcerea sa în Spania, dar a fost grațiat în ultima clipă.

Salvador și-a început studiile la școala religioasă La Salle Bonanova, dar a fost exmatriculat din cauza indisciplinei. De la vârsta de 16 ani, Salvador a îmbinat munca de birou cu studiile de noapte la institutul Maragall, unde s-a împrietenit cu Xavier Garriga și cu frații Solé Sugranyes (Oriol și Ignasi), aceștia devenindu-i camarazi în cadrul Mișcării Iberice de Eliberare, un grup anarhist care lupta împotriva regimului Franco și împotriva capitalismului.

Evenimentele lunii Mai 1968 care-au avut loc în Franța (cea mai mare grevă generală din istorie) l-au convins pe Puig Antich să se implice personal în lupta contra dictaturii lui Franco, decizând să se alăture Comisiilor Muncitorilor („Comisiones Obreras” CCOO). Din punct de vedere ideologic, a devenit atras de anarhism, respingând orice formă de ierarhie sau de constrângere în cadrul organizărilor și uniunilor politice în lupta pentru emanciparea claselor muncitoare.

După ce-a devenit membru MIL, Puig Antich a participat la acțiunile grupării care constau în jefuirea (”exproprierea”) băncilor. Gruparea folosea banii obținuți în urma acestor exproprieri pentru a publica texte revoluționare clandestine, dar și pentru a-i ajuta pe participanții la greve și pe muncitori. Salvador și camarazii săi se refugiau deseori în Franța, acolo unde s-au asociat cu câțiva din vechii militanți ai CNT-F.

În toamna anului 1973, după jefuirea băncii ”La Caixa” din Barcelona, autoritățile au inițiat o puternică ofensivă împotriva MIL. Primii membri prinși au fost Oriol Sole Sugranyes și Josep Lluis Pons Llobet, iar mai apoi Santi Soler, care-a fost deținut, interogat și torturat până a dezvăluit locurile secrete de întâlnire ale grupării. Soler a fost folosit pe post de capcană, autoritățile dorind neapărat să-i captureze și pe Xavier Garriga și Salvador Puig Antich. Meticuloasa operațiune a avut loc în data de 25 septembrie 1973, în Barcelona. Cei doi anarhiști au căzut în capcană, dar nu s-au lăsat prinși, rezultatul acestor acțiuni fiind o ploaie de gloanțe în care Puig Antich a fost grav rănit, iar tânărul membru al Gărzii Civile Francisco Anguas Barragán a fost ucis.

Salvador a fost băgat la închisoare, acuzat de uciderea lui Anguas Barragan, iar după ce a fost judecat de o curte militară, a fost condamnat la moarte prin strangulare. În toată lumea au avut loc manifestații care cereau anularea acestei decizii, însă Franco a păstrat-o. Puig Antich a fost executat în data de 2 martie 1974, la vârsta de 25 de ani.

După moartea lui, s-a format Groupes d’action révolutionnaire internationalistes (GARI).

Datorită curajului și implicației de care a dat dovadă, Salvador Puig Antich a exercitat o influență uriașă asupra conștiinței politice din întreaga lume. El a fost și va rămâne un erou, un exemplu care merită să fie luat în seamă de către orice activist anarhist.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s