Grevă generală la Electrolux – Satu Mare

Pe 24 ianuarie 2012, muncitorii de la Electrolux Satu Mare au intrat în grevă generală. Conducerea a trimis acasă muncitorii care nu participau la grevă cu 75% din salariu plătit, iar pe greviști nu i-a lăsat să intre în fabrică. De asemenea, conducerea a declarat închiderea fabricii timp de 3 zile, acțiune considerată ilegală :

Ca urmare a deciziei de a închide fabrica din Satu Mare, pentru trei zile, pentru a proteja angajaţii care lucrează în prezent în baza programului obişnuit şi care nu s-au alăturat grevei, Electrolux doreşte să sublinieze următoarele: Având în vedere faptul că activitatea unităţii de producţie Electrolux de la Satu Mare a fost oprită timp de 11 zile lucrătoare din pricina grevei generale aflate încă în desfăşurare, managementul companiei a decis închiderea temporară a fabricii, pe o perioadă de trei zile (între 8 şi 10 februarie 2012). Hotărârea a fost luată pentru a minimiza impactul financiar determinat de încetarea producţiei. Electrolux informează, de asemenea, că au avut loc consultări între managementul companiei şi sindicat înainte de luarea deciziei, managementul companiei fiind nevoit să ia în considerare şi nevoile angajaţilor care nu s-au alăturat grevei”.(sursa)

Așadar, în a 14-a zi de grevă, în jur de 850 de muncitori au fost lăsați să aștepte afară, la minus 20 grade Celsius.

Printre revendicările acestora se află menținerea contractului colectiv de muncă, adăugându-se o mărire de salariu de 100 lei în luna ianuarie și septembrie. Există și nemulțumiri legate de pauzele fiziologice, 2 pe zi, care au trecut de la 7 la 5 minute, iar pauza de masă urmează să fie de 15 minute.

Începând cu 10 februarie, se cere și demisia directorului general, Dietmar Blomer şi a directorului de resurse umane, Martin Rusneac, muncitorii spunând :“Ăştia doi îşi bat joc de noi. Parcă suntem sclavii lor. Vrem să plece Blomer şi Rusneac. Nu-i mai vrem în fabrică pe cei doi”.

Există presiuni pentru încetarea grevelor din partea conducerii :

Au spus că nu le convine nici atitudinea sindicatelor nici a muncitorilor şi că; dacă atitudinea nu va fi schimbată, ar putea exista posibilitatea ca patronatul din Suedia să închidă fabrica. Dar nu a fost o ameninţare directa şi, ca atare, nu am luat-o în considerare”, a declarat Sorin Faur, președintele sindicatului “Samus”,Electrolux.

Însă muncitorii sunt determinați să continue, afirmând :

Dacă vor să plece, nu au decât. Mai bine să plece decât să devenim sclavii lor. Astea sunt doar acţiuni de intimidare pentru că nu au unde să plece. Dar dacă vor, n-au decât să-şi ia catrafusele şi să plece. Oricum, noi nu mai cedăm. Am ajuns până aici şi nu mai avem de gând să cedăm”.

Această dispută şi condiţiile muncitorilor de la Electrolux, reflectă condiţia generală a clasei muncitoare româneşti, unde şi cele mai umane cerinţe nu sunt îndeplinite, fiind întâmpinate de represalii. România este “vestul sâlbatic” al Europei, unde capitalismul neîngrădit îşi face veacul; astfel de conflicte fiind produsele sale.

De aceea, ne solidarizăm cu aceste lupte, şi tragem un semnal de alarma, îndemnând toţi muncitorii să folosească greva şi acţiunea directă, indiferent de sfatul sindicatelor, ca metodă de auto-apărare.

Un răspuns la „Grevă generală la Electrolux – Satu Mare

  1. Hai cu ocuparea fabricii 🙂 Sa plece patronii … cine are nevoie de ei ? Electrolux organizeaza-te … se poate muncii si fara patroni … ba chiar castigurile sunt mai mari pentru muncitori fara lipitorile de patroni care iau cea mai mare parte din profit facand cea mai mica productie !! Auto-organizare in Electrolux !!!

Comentariile sunt închise.