Spital grecesc sub controlul muncitorilor – Actualizare

Muncitorii din sistemul de sănătate din Kilkis Grecia, care au ocupat spitalul local şi l-au pus sub controlul lor, emit o nouă declaraţie în ceea ce priveşte ocupaţia. Următoarea declaraţie a fost făcută de către lucrătorii medicali ce ocupă spitalul.

Salutare tuturor,
Vă mulţumesc foarte mult pentru interesul manifestat şi sprijinul acordat. Ocupaţia spitalului nostru, în Kilkis de către lucrătorii săi a început luni, 20 februarie, 08:30, ora locală. Această ocupaţie nu este doar despre noi, medicii si muncitorii de la Spitalul Kilkis. Nu este numai despre sistemul elen de sănătate, care într-adevăr se prăbuşeşte. Suntem în această luptă, pentru că ceea ce este în pericol real sunt drepturile omului şi vieţile noastre. Această ameninţare nu este împotriva doar unei singure naţiuni, împotriva unei ţări, sau câtorva grupuri sociale, ci împotriva claselor mici şi mijlocii din Europa, America, Asia, Africa din întreaga lume. Grecia de astăzi, este imaginea de mâine a Portugaliei, Spaniei, Italiei şi ţărilor din întreaga lume. Muncitorii de la Spitalul Kilkis şi din majoritatea spitalelor şi centrelor de sănătate din Grecia nu sunt plătiţi la timp, iar unora, salariile sunt aproape reduse la zero. Un coleg de-al meu a fost transferat la clinica noastră cardiologică aproape în stare de şoc, atunci când a realizat că, în loc să primească salariul obişnuit de 800 de euro (da, salariul său lunar) de la stat, a primit o notă spunând că nu va fi plătit nimic pe această lună, dar are obligaţia de a returna 170 de euro!

Alţi muncitori au fost plătiţi doar 9 sau 4 euro şi chiar mai puţin pentru această lună! Aceia dintre noi care încă mai primesc un fel de salariu îi vom sprijini in orice fel putem. Acesta este un război împotriva poporului, împotriva întregii comunităţi. Cei care spun că datoria publică a Greciei este datoria poporului grec mint. Nu este datoria oamenilor. Acesta a fost creată de către guverne, în colaborare cu bancherii, în scopul de a subjuga oamenii. Împrumuturile către Grecia nu sunt folosite pentru salarii, pensii şi îngrijire publică. Este exact opusul: salariile, pensiile sunt folosite pentru plata bancherilor. Contrar a ceea ce declară, ei nu doresc o societate fără datorii.

Aceştia creează datoriile propriu-zise (cu ajutorul guvernelor corupte şi a politicienilor) pentru beneficiul propriu. Au oferit Greciei un bancher ca prim-ministru pentru a se asigura că „treaba” se va face în mod corespunzător. Prim-ministrul nostru Loukas Papadimos nu a fost ales de nimeni. A fost numit de către BCE şi de bancheri, cu ajutorul politicienilor europeni şi eleni. Aceasta este interpretarea lor a termenul „democraţie”! Datoriile sunt create de către bancherii care fac bani din nimic şi apoi colectează dobânda, tocmai pentru că guvernele noastre le oferă dreptul de a face acest lucru. Şi ţin să spună că pentru aceste datorii; tu şi eu, copiii şi nepoţii noştri , vor trebui să plătească cu bunurile personale şi naţionale, cu vieţile noastre. Nu le datorăm nimic. Dimpotrivă, ei datorează oamenilor o mare parte din averile care le-au făcut datorită corupţiei politice.

Dacă nu vom deschide ochii noştri la acest adevăr, vom deveni în curând toţi sclavi, muncind pentru 200 sau mai puţin pe lună. Aceia dintre noi care vor fi capabili să găsească un loc de muncă! Nici o îngrijire medicală, fără pensii, fără adăpost şi foame, aşa cum este în cazul concetăţenilor mei aici, în Grecia. Mii trăiesc în aer liber şi mor de foame. Nu avem nici o intenţie de a picta realitatea în culori inchise, dar acesta este adevarul. Această situaţie nu se datorează unui accident financiar, monetar sau unei greşeli. Este începutul unui proces lung ca urmare a unui plan conceput cu grijă, un proces care a început în urmă cu zeci de ani! Noi trebuie să luptăm împreună, împotriva acestui plan neoliberal. Iar acest lucru îl facem noi, aici în Kilkis şi în atât de multe oraşe din întreaga lume. Pentru moment, nu se ia în considerare deschiderea unui cont de donaţii. Am putea, daca va fi necesar, să facem acest lucru în câteva luni , chiar săptămâni, în cazul în care situaţia devine mai gravă. Ceea ce avem nevoie în prezent este sprijin moral şi publicitate. Luptele locale din întreaga lume trebuie să se răspândească şi să obţină sprijin masiv, dacă vrem să câştigăm războiul împotriva sistemului corupt. Dacă vă puteţi gândi la orice modalităţi suplimentare de a difuza noutăţile şi ideile noastre, ar fi minunat! Din nou, nu vă pot mulţumi suficient pentru gândurile şi cuvintele voastre. Această solidaritate a voastră are o mare semnificaţie pentru noi.
Ne puteţi contacta la adresa de e-mail: enosi.kilkis@yahoo.gr
Leta Zotaki,
Director al departamentului radiologic din Spitalul Kilkis
Membru al adunării generale a muncitorilor,
Preşedintele E.N.I.K. (Uniunea Medicilor din Sistemul Naţional de Sănătate Elen al Kilkis)