Pierre-Joseph Proudhon

Considerat de către Bakunin ca fiind “tatăl tuturor anarhiștilor“, s-a născut în Franța în 1809, într-o familie modestă. A fost muncitor și tipograf. Ca auto-didact, a dezvoltat propriile sale teorii referitoare la organizarea socială, bazată pe cooperare și mutualism. În 1840, a publicat cartea “Ce este proprietatea?” sub auspiciile Academiei Besançon, unde se declară pentru prima dată anarhist. Cartea l-a inspirat pe Marx, care va încerca în 1846 să-l atragă într-un grup de gânditori socialiști. Cu toate acestea, în raspunsul său către Marx, Proudhon a pus la îndoială crearea de noi dogme, ceea ce a dus la ruptura cu socialistul german.

Între 1844 și 1845, a participat la câteva întâlniri la Paris cu Mihail Bakunin și Karl Marx. Dar, încă din 1846, Marx și Proudhon au rupt legătura datorită unui dezacord fundamental, publicând “Sistemul Contradicțiilor Economice sau Filosofia Sărăciei“ care a primit o critică violentă din partea lui Marx în cartea sa “Sărăcia Filosofiei“.

În 1848, Proudhon a fost ales în Adunarea Naţională din Paris. În luna iulie a acelui an, într-un discurs violent în Adunare a expus opoziția dintre burghezi și proletari, fiind apoi avertizat de către președintele parlamentului.

În anul următor, Proudhon a încercat să organizeze Banca Poporului, care nu a reușit să prospere. Articolele sale din jurnalul “Representant du Peuple e Le Peuple“ i-au adus multe procese judiciale care l-au obligat să se exileze în Belgia. Întors în Franţa, a fost arestat în 1849, unde a rămas până în 1852,  unde a continuat să scrie. Ediția cărții “De la Justice dans la Révolution et dans L’Eglise care s-a epuizat în câteva zile, a cauzat din nou un scandal și un nou proces, care l-a forța din nou în exil, la Bruxelles.

S-a întors în Franța unde a publicat “Principiul Federativ și Capacitatea Politică a Clasei Muncitoare“, care pune baza teoretică a anarho-sindicalismului, argumentând că “proletariatul trebuie să se elibereze singur“.

A murit în 1865, la scurt timp după înființarea Primei Internaționale, creată în mare parte din inițiativa muncitorilor mutualiști francezi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s