CNT – Apel la Grevă Generală

10 Martie – CNT (Confederación Nacional del Trabajo), sindicatul anarhist spaniol, a emis o declarație ieri anunțând că vor convoca o grevă generală la nivel național pe 29 martie împotriva reformei muncii aprobată  joi de parlament.

Aceasta coincide cu grevele care au fost anunțate în Galicia și Țara Bascilor. În aceste regiuni apelul a fost făcut în comun de sindicate „minoritare” ca și CNT și CGT, precum și de sindicatele regionale importante. Cu toate aceste, la scară națională, CNT a numit greva pe cont propriu.

Conform legislației muncii din Spania, grevele sunt oficiale doar dacă sunt anunțate sau convocate, de către un sindicat sau orice alt organism oficial.

În mesajul anunțând greva, CNT a afirmat că speră să ofere acoperire oricăror organizații muncitorești care doresc să acționeze. Cele două sindicate principale spaniole, UGT și CCOO, au chemat deasemenea la grevă în aceeași zi, dar vorbesc numai de „modificare” a reformei muncii. Aceasta este continuarea politicii lor de pace socială – în februarie au semnat un acord important, în care au dat concesii majore Confederaței Patronale. Recunoscând deziluzia în creştere pe care mulți muncitori o au față de aceste sindicate, CNT promovează o altă  formă de sindicalizare, una care nu se bazează pe birocrați profesionali și pe politici de pace socială, ci pe acțiune directă și solidaritate a muncitorilor.

Aceasta pare a fi prima grevă generală la nivel național, anunțată de un alt sindicat decât CCOO sau UGT, de la sfârșitul dictaturii lui Francisco Franco, dar urmează de văzut care sindicate, dacă vor fi vreunul, vor urma CNT în apelul la grevă generală.

Declarația CNT a făcut clar faptul că, deși greva e anunțată pe 29 martie, aceasta trebuie să fie considerată ca primul pas dintr-o mobilizare globală care nu urmărește doar să elimine reforma muncii în totalitate, ci și să treacă la ofensivă cu scopul unei tranformări sociale

2 răspunsuri la „CNT – Apel la Grevă Generală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s