Karl Marx şi alienarea la locul de muncă

4 surse ale alienării – Karl Marx

1. Muncitorul nu produce conform ideilor şi intereselor sale, el nu face altceva decât să îşi vândă forţa de muncă deţinătorului de capital pentru a obţine mijloacele de supravieţuire pentru el şi familia sa. Marx spunea că şi păianjenul sau albina construiesc, însă doar muncitorul îşi închipuie sau îşi construieşte anterior în mod ideal ceea ce vrea să facă conform scopurilor sale. Însă, prin vânzarea forţei de muncă deţinătorului de capital, muncitorul rămâne liber doar în activităţile sale animalice – să mănânce, să bea şi să procreeze.

2. A doua sursã a alienării este aceea că  muncitorul nu deţine controlul produselor muncii sale. Munca sa este materializată în produse care sunt vândute pe piaţă conform voinţei capitalistului, singurul proprietar al obiectivării muncitorului. Omul adevărat, „ca rezultat al propriei sale munci”, este alienat, pentru că rezultatele muncii sale nu-i aparţin.

3. Muncitorii trebuie să concureze între ei pentru a obţine un loc de muncă. Acest fapt, pe de o parte, îi permite capitalistului să ceară mai multă muncă pentru un preţ mai mic, iar, pe de altă parte, produce o alienare a muncitorului faţă de ceilalţi muncitori. Competiţia pentru obţinerea unui loc de muncă necesară supravieţuirii duce la izolare şi ostilitate între muncitori.

4. O formă de alienare mai generalã, care le cuprinde pe toate celelalte, este faţă de potenţialul uman. În timpul muncii (în capitalism) nu mai suntem noi înşine, nu mai suntem fiinţe umane, suntem asemenea unor maşini a căror funcţie este să multiplice capitalul. Munca nu mai este o formă de manifestare liberă a „forţelor esenţiale umane”, ci o formă de alienare faţă de potenţialul uman.

Pentru a împiedica această alienare, modul de producţie tradiţional (folosit atât în „socialismul de stat” cât şi în capitalism) trebuie eliminat. Alternativa rămâne autogestiunea industriei direct de către muncitori, prin democraţie la locul de muncă şi organizarea federalistă de jos în sus. Scurtă descriere a autogestiunii aici.