Anarho-hobbyist

Trăim în era internetului, care ar trebui sa faciliteze comunicarea şi organizarea oamenilor din toată lumea. Totuşi, datorită unui ego foarte umflat, anarhiştii nu folosesc internetul pentru organizare şi comunicare, ci pentru a-şi umple timpul liber.

Suntem martorii unei ere în care individualismul preia conducerea, din ce in ce mai mult. Şi dacă unui individ sau unei organizaţii nu îi convine ceva din ce se întâmplă pe scena organizată a anarhismului, işi ia jucăriile şi pleacă acasă, plănuind a-şi expune ideile pe un blog sau altă platformă. Această separare o întâlnim şi la organizaţiile oficiale. Există grupuri separate pentru faptul că sunt consumatori de carne, că folosesc cuvinte vulgare la manifestaţii, că nu acceptă tehnologia, că sunt prea radicali şi exemplele pot continua.

Oare ce părere ar avea Kropotkin despre vegani? Ar considera că sunt răsfăţaţi, sau ar considera că este un lucru bun, a nu susţine industria cărnii. Dar totuşi ei alimentează alte industrii, care vor avea un impact mai rău asupra mediului. Totuşi, separarea camarazilor pe diverse criterii irelevante ideologiei anarhiste va duce la o blocare şi într-un final la moartea idealului.

Trebuie învăţat din trecut şi preluat doar ce este necesar, în zilele noastre a publica o revistă cu noţiuni informative despre anarhie este îndeplinirea unui moft. Care ar putea fi scopul unei publicaţii de genul? Ce impact ar putea avea in timpurile noastre? Oare ar putea fi o comunicare între diferitele grupări anarhiste din Romania? Raspunsul este nu. Datorită faptului că publicaţia are ca reporter, redactor si finanţator un singur om care crede că se va regasi printre marii activişti din trecut. Adevărul este ca o publicaţie tipărită nu are nici un scop în ajutarea mişcării. Este o risipă de bani, şi hârtie. Dar totuşi e iniţiativa lui personală, şi laurii sunt doar ai lui. Cu toate că, mai mult ca sigur, impactul publicaţiei a fost asemănător cu al unei băşini trase în vânt.

Avem nevoie de iniţiative organizate într-o colaborare naţională, cel puţin. Nu ajunge o persoană pentru a încuraja “spectatorii” să se alature la proteste. Oare cum vom putea rupe lanţurile care ne ţin prizonieri în sistemul capitalist, divizaţi? Ar trebui să analizăm protestele de succes din trecut nu organizatorii acestora. Nu ştiu câtă relevanţă are cine a fost partenera de viaţă a lui Ştefan Gheorghiu, în organizarea unui protest.

Probabil un număr foarte mic dintre voi au participat la un protest, adevărat, nu mă refer la cele din Bucureşti unde dansau şi se distrau. Ma refer la unul în care simţi privirile şi aparatele de fotografiat îndreptate spre tine, unde vezi maşinile de jandarmi care blochează drumul în calea marşului. Poate pare periculos, dar este un sentiment foarte plăcut să vezi că sistemul este nevoit să dea drumul la câini, pentru a opri o grupare de anarhişti, care adună tot mai mulţi oameni în spatele lor.

Normal că ar părea greu să mobilizezi 300-400 de anarhişti din România daca refuzi să colaborezi cu ei, pentru motive patetice care definesc un Anarho-hobbyist. Oare vreunul din marii agitatori din trecut cereau drepturi de autor oamenilor care preluau idei din discursurile lor? Sau simţiau mândrie când cineva le aproba ideile? La urma urmei scopul oricărui articol este de a fi citit de cât mai multe persoane.

Trebuie să menţinem spiritul revoluţionar viu prin organizare, colaborare şi informare reciprocă. Cine consideră că singur va reuşi să clădească ceva, se inşeală, în această luptă este nevoie de tot sprijinul posibil. Altfel toate eforturile şi sacrificiile pe care le facem sunt în zadar.

2 răspunsuri la „Anarho-hobbyist

  1. Stim ca nu e usor sa indeplinim sau sa schimbam ceva, sa ajutam la formarea unei constiinte corecte din perspectiva unei ideologii, caci pentru asta depindem tot de oameni. Ar trebui sa stim, de asemeni, ca nu evoluam spre aceasta din cauza individualismului, caci mereu se vor gasi diferente de opinii in detalii, ce ajung sa fie cauza ce distruge armonia. Asa ca mai acoperiti putin din ego si orgoliu si oferiti prioritate adevaratului scop spre care tindeti. Vreti sa fie intelese principiile voastre? Atunci formati din voi un exemplu pentru ceea ce sustineti!

  2. Eu nu locuiesc in Romania, si m-am intrebat de ce nu avem nici o miscare in scena Anarho-sindicalista. Ce am aflat ma facut sa scriu textul acesta. Dar esti cam arogant in a presupune ca nu am participat la nici un protest, cand nu ai putea fi mai departe de adevar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s