Moscova: Duminica sângeroasa,”Marşul milioanelor” şi anarhiştii

Pe 6 mai o mulţime de anarhişti au luat parte la aproape toate evenimentele care au avut loc în Moscova. De la Kaluzhskаja până în piaţa Bolotnaja a fost un marş paşnic, apoi s-a realizat că intrarea era interzisă pentru cei care vroiau să protesteze împotriva inaugurării lui Putin. Anarhiştii se aflau în prima linie, au luat parte activ la luptele cu poliţia, aruncând în ei cu sticle, umbrele, bastoane, bucăţi de asfalt, bombe fumigene si cocktail-uri Molotov.

Apoi anarhiştii au instalat corturi şi nu s-au lăsat să fie deplasaţi. Pentru a construi baricade, aceştia au folosit cordoane de metal şi chiar WC-uri ecologice. Cei mai activi protestatari au fost arestaţi; cu toate acestea unii au reuşit să scape de poliţie. Ambele părţi au fost rănite, o parte fiind spitalizaţi. În ciuda faptului că poliţia a reuşit să împartă 100.000 de protestatari în grupuri mici pe care le-au scos atât din piaţa Bolotnja cât şi din Obvodnyj, mulţi anarhişti şi alte sute de participanţi au fost lăsaţi pe podul Moskvoretsky, iar mai apoi au început un nou marş pe strada Bolchaja Ordynka. Circulaţia a fost oprită de poliţie. Mass-media a raportat că o demonstraţie spontană la începutul străzii Bolchaja Tatarskaja şi apoi blocată, la galeria Tretyakov a fost organizată de aproximativ 2.000 de persoane. Cu toate acestea, în jur de 200-300 de persoane au venit la staţia de poliţie Yakimanka unde erau deţinuţi arestaţii. Aproape de miezul nopţii au fost daţi afară, iar cei mai activi au fost re-arestaţi.

Poliţia a reţinut mai mult de 300 de persoane, incluzând 30 de anarhişti.

Potrivit datelor preliminare ale poliţiei, numărul total de deţinuţi a crescut la 450, iar 11 participanţi şi 30 de poliţişti sunt răniţi, inclusiv cu răni de cuţit. Agenţiile de aplicare a legii au raportat că 3 poliţişti au primit lovituri la cap,  2 au barbia despicată şi 7 au suferit de la spray-urile de gaz. La staţiile de poliţie deţinuţii au fost bătuţi, o ambulanţă a luat 3 participanţi de la staţia Meshchansky. Interogările răniţilor au început deja în spitale.

Procurorul a lansat caz penal pe temeiul „chemării la revoltă” şi „violenţă împotriva reprezentanţilor autorităţii”, în timp ce violenţa cauzată de poliţie a fost legală.

Toţi deţinuţii vor fi acuzaţi de dezobedienţă faţă de ordinul legal al ofiţerului de poliţie, din articolul 19.3- Codul Administrativ; Majoritatea activiştilor şi-au petrecut noaptea la poliţie. De asemenea, s-au raportat acuzaţii împotriva unor protestatari referitoare la articolele 3.212 din Codul Penal – chemare la revoltă – şi 318 – violenţă împotriva reprezentanţilor autorităţii.

Potrivit poliţiei, „Marşul milioanelor” a adunat aproximativ 8.000 de oameni. Câţiva membrii ai opoziţiei susţin că au fost în jur de 100.000. Dar cel mai realist număr ar fi 20.000 de participanţi.

Reamintim că protestele pe scară largă au început în Moscova în decembrie, după falsificarea rezultatelor alegerilor parlamentare şi au continuat după alegerile prezidenţiale din 4 martie. Mişcarea opoziţiei ruse e alcătuită din mai multe grupuri. Duminica, 6 mai, manifestanţii cu steaguri roşii-negre au cooperat cu reprezentanţii Partidului Libertarian din Rusia, iar monarhiştii ortodocşi ruşi au mers alături de persoane ce fluturau portrete cu revoluţionarul cubanez Che Guevara.

Dar cu toţii au fost uniţi printr-o aversiune faţă de perspectiva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin pentru încă 12 ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s