Bangladeș – Muncitorii din industria textilă forțează închiderea a 350 de fabrici

Tulburările din industria textilă au reapărut și continuă în Bangladeș cu peste 500.000 de muncitori aflați în lock out (1) în Ashulia.

Cheltuielie principale de trai ale muncitorilor sunt alimentația și chiria, ambele cresc mult mai repede decât salariile. Nivelul inflației generale este de aproximativ 10%. Mulți muncitori din industria textilă suferă de malnutriție, odată ce salariile lor sunt prea mici pentru a le permite o alimentație adecvată. Așadar, muncitorii cer creșteri salariale de până la 50% și doresc o implementare a controlului chiriilor. Acestea sunt cerințele luptelor recente, începute în mijlocul lunii mai, care acum au atins un nivel critic.

Deși au existat tulburări în Naragayanj, acestea sunt centrale în Ashulia, unde aproximativ 500.000 muncitori sunt angajați în 350 fabrici.

Duminică, 10 iunie , Narayanganj, 10 km sud-est de Dhaka: la ora 11:00 muncitorii din fabrica de confecții Reck Work ies în grevă și blochează autostrada Narayanganj-Adamji-Demra incendiind anvelope. Cer mărire a salariului și subvenții de transport.

Luni, 11 iunie, Ashulia, suburbie industrială din Dhaka: la ora 9:00, mii de muncitori de la fabrica de design artistic (filială de ambalare a Hameem Group) ies cerând salarii mai mari. Blochează 3 km din autostrada Dhaka-Tangail pentru mai multe ore, li se alătură mii de muncitori de la fabricile din apropiere; sunt aruncate cărămizi în fabrici și 25 mașini sunt deteriorare. Se închid alte 100 de  fabrici locale pentru a evita implicarea în tulburări. Poliția atacă, lăsând 30 muncitori răniți. Drumul e eliberat la ora 1:30.

Marți, 12 iunie, Ashulia: aproape jumătate din cele 350 fabrici rămân închise. De la ora 9:00 au loc alte ciocniri între poliție și muncitori, aceștia folosesc gloanțe de cauciuc și gaz lacrimogen și li se răspunde cu pietre și cărămizi. 15 vehicule sunt vandalizate, incluzând un jeep în care se afla directorul general al poliției Abdus Salam.

Miercuri, 13 iunie, Ashulia: proprietarii fabricilor decid închiderea fabricilor având promisiuni de la guvern că nu vor avea loc danificări ale instalațiilor. Cu toate acestea, muncitorii blochează din nou drumurile și li se alătură alții 200. Se fac baricade pe drumurile principale cu buşteni și cauciucuri. Poliția folosește tunuri de apă, sute de gloanțe de cauciuc și de canistre de gaz lacrimogen în confruntările cu aceștia.

Joi, 14 iunie, Ashulia: tulburările escaladează în continuare; în timpul negocierilor, guvernul decide formarea unei comisii, condusă de deputați locali, pentru a vâna prostestatarii.

Vineri,15 iunie, Ashulia: tulburările continuă.

Sâmbătă, 16 iuni, Narayangaj : lucrătorii opresc munca la 10:00;  drumurile sunt blocate și au loc confruntări feroce cu poliția, care rănesc 4 muncitori cu gloanțe de cauciuc când aceștia aruncau cu cărămizi. Drumurile sunt eliberate abia la ora 2:00.

Sâmbătă, 16 iunie, Ashulia: încă o zi de confruntări, 50 de răniți și drumuri blocate pentru multe ore. 4.000 de polițiști rămân în zonă.

Duminică, 17 iunie, Narayagaj: după agitațiile recente, Siha Textile Group anunță închidera fabricii pentru două zile. Poliția e trimisă pentru a preveni alte conflicte.

Duminică, 17 iunie, Ashulia : mii de muncitori se adună în fața fabricilor închise. Cer o creștere a salariului și redeschidera imediată a fabricilor. Baricadază drumurile, au loc din nou confruntări cu poliția – rezultând 50 de răniți, incluzând polițiști. Se fac descinderi la domicilii și în pensiunile de muncitori, atacând trecători și clienți. Liderii opoziției, deja hărțuiți cu regularitate de către stat, sunt acuzați pentru agitații, câțiva fiind învinuiți de orchestrarea tulburărilor muncitorești. Puțin probabil din moment ce mulți politicieni sunt ei înșiși proprietari și investitori în industra textilă.

Luni, 18 iunie, Ashulia: 15 muncitori sunt arestați în descinderile din zona Ashulia. Sunt acuzați de obstrucționarea poliției, vandalism și incendiere.

(1) Lock-out: Închidere temporară a întreprinderilor pentru a nu satisface revendicările muncitorilor.