Câţiva anarhişti puţin cunoscuţi – Partea 2

Harry Jones (1916 – 1946)

De la o vârsta fragedă, Harry Jones a fost implicat în distribuirea propagandei anarhiste. A acumulat o bibliotecă cuprinzătoare de cărți anarhiste și pamflete, iar în 1942 le-a pus a dispoziția mișcării din Londra prin intermediu librăriei de la Freedom Press. A fost activ în perioada agitației spanioe în Londra, între 1936–1939 și în agitația anti-război în primii ani ai războiului. A predat cursuri despre anarhism în multe ocazii pe Strada Frith și Belsize Road. Datorită poziției sale anti-militariste a fost condamnat la 12 luni de închisoare în 1942. Și-a petrecut ultimii ani din viață având grave probleme de sănătate care l-au forțat să renunțe la participarea activă în mișcare, deși a rămas fidel anarhismului până la sfârșit. A murit la vârsta de 33 de ani, în 1949. (Sursa : necrolog din Freedom, 11 iunie 1949)

Tom McEwan (1870 – 1947)

Fochist pe navă majoritatea vieții sale, Tom a fost descris în necrologul din Freedom ca fiind “mereu un rebel față de ordinea stabilită“. Pe lângă asta a fost boxer și a luptat împotriva multor figuri notabile. Anarhist și ateu, “găsea plăcere cu fiecare ocazie în a expune supraînălțarea lui Burnsites și Free-Masons prin citarea din Robert Burns“. Avea un dispreț față de Partidul Laburist și față de reprezentanții oficiali ai sindicatului, în particular față de așa-zisele figuri ale stângii ca și Manny Shinwell, pe care l-a cunoscut personal. Tom a fost activ în mișcarea anarhistă din Glasgow. După despărțirea aprinsă dintre Grupul De Studiu Marxist și Anarhiștii din Glasgow în 1940, când membrii grupului din Glasgow au furat fondurile și au distrus tipografiile marxiștior, Tom s-a oferit să aibe în grijă librăria Grupului Anarhist din Glasgow. Încuraja mereu vizitatorii să cumpere literatura librăriei. A murit la vârsta de 77 de ani, pe 29 mai 1947, după un atac de bronho-pneumonie. Înmormântarea a avut loc la cimitirul Riddrie Park, în apropiere de închisoarea Barlinnie, descrisă sarcastic de Tom ca fiind o instituție creștină. A fost înmormântat lângă partenera sa de peste 40 de ani, Mary Chalmers. (Sursa : necrolog de Frank Leech din Freedom, 12 iulie 1947)

Karl Börder (1868 – 1949)

În tinerețe, Karl Börder a fost implicat în mișcarea revoluționară ca delegat al sindicatului muncitorilor metalurgici din Hamborn. A devenit anarhist în 1908 și a început să scrie pentru ziarul anarhist Freie Arbeiter (Muncitorul Liber), fiind implicat și în Federația Anarhistă, creând un sindicat din câțiva mineri în Hamborn. În 1919 a fost trimis în lagărul de concentrare de la Paderborn, înființat de către măcelarul social-democrat Noske, fiind acuzat că făcea propagandă sindicalistă, unde a fost sistematic înfometat timp de 13 săptămâni (ororile naziste își aveau rădăcina în social-democrație!). În 1921, împreună cu Carl Langer, înființează ziarul anarhist Alarm! din Hamburg şi formează grupuri anarhiste în acest oraş, precum şi în alte oraşe. A fost arestat şi închis de mai multe ori în timpul Republicii Weimar. În 1933, cu venirea la putere a lui Hitler, a fost imediat arestat împreună cu partenera sa Rosa Hellman, iar amândoi au fost trimişi în închisoarea din Brandenburg cu Erich Mühsam, după care, ceva mai târziu, Karl este trimis în lagarul de concentrare de la Börgermoor. Ca urmare, starea sa de sănătate a fost complet distrusă. A fost eliberat în 1934 doar pentru a fi arestat din nou şi torturat de două ori. A fost unul din anarhiştii care au încercat să reconstruiască mişcarea anarhistă după căderea regimului nazist, în ciuda sănătăţii sale precare şi vârstei înaintate. A contribuit la înfiinţarea unui grup anarhist, Kulturfoederation, în Hamburg, împreună cu Carl Langer şi a avut o poziţie opoziţională faţă de linia reformistă îmbrăţişată de către Rudolf Rocker. El a fost primul dintre anarhiştii germani care au supravieţuit şi a stabilit un nou grup anarhist în Germania de Vest, la Dortmund, care a atras mulţi tineri necunoscători ai mişcării. Din păcate, grupul nu a supravieţuit până la moartea sa. Karl Börder a murit pe 1 mai 1949, având peste 80 de ani la acea vreme.

libcom.org