Noam Chomsky intervievat de IASR

Noam Chomsky este un filosof american, om de ştiinţă, istoric şi activist social. Profesor (emerit) în cadrul Departamentului de Lingvistică şi Filosofie la MIT (Massachusetts Institute of Technology) unde lucrează de peste 50 de ani. Chomsky a fost descris ca „tatăl” lingvisticii moderne şi o figură importantă a filosofiei analitice. Activitatea sa a influenţat domenii precum informatica, matematica şi psihologia. Din punct de vedere ideologic, identificându-se cu anarho-sindicalismul şi socialismul libertar, Chomsky este cunoscut pentru criticile sale asupra politicii externe a SUA şi a capitalismului contemporan, fiind descris ca o figură culturală proeminentă. Criticile sale asupra mass-mediei au inclus cartea „Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media” scrisă cu Edward S. Herman, reprezentând o analiză care articulează teoria modelului de propagandă pentru examinarea mass-mediei. IASR (Iniţiativa Anarho-Sindicalistă din România) a avut ocazia de a-i lua un scurt interviu.

IASR: Prof. Chomsky, vă mulţumim pentru interviul acordat. În ţări precum România, există o anumită dificultate în a fi de stânga, sau mai ales să ai un punct vedere socialist libertar. Puteţi descrie pe scurt ceea ce consideraţi că este socialismul libertar şi cum putem aborda termenul socialism într-o astfel de ţară?

CHOMSKY: Socialismul libertar, aşa cum înţeleg eu, este un copil al Iluminismului. Scopul său primar este înlocuirea lanţurilor sociale cu legăturile sociale, în cuvintele lui Wilhelm von Humboldt, unul dintre fondatorii liberalismului clasic. În unele privinţe, socialismul libertar este moştenitorul liberalismului clasic, o chestiune discutată de către Rudolf Rocker, unul dintre promotorii de frunte ai anarho-sindicalismului, pe o serie de noţiuni similare. Socialismul libertar nu este o doctrină fixă, existând loc în cadrul acesteia pentru dezbateri şi dezacorduri, dar există câteva idei de bază: desfiinţarea structurilor autoritare şi ierarhice cu excepţia cazului în care îşi pot demonstra legitimitatea (ceea ce este rar) şi crearea unei societăţi bazate pe liberă asociere, control popular al instituţiilor şi al procesului decizional, aranjamente federaliste pe domenii mai largi şi concepţii asemănătoare peste întreaga gamă a vieţii umane şi a existenţei sociale.

IASR: Chiar dacă este un climat favorabil pentru tensiuni sociale, puteţi identifica câteva motive pentru stagnarea aparentă a mişcării?

CHOMSKY: Nu cred că este o perioadă de stagnare. Dimpotrivă, există o renaştere a unor astfel de noţiuni în mai multe forme: „orizontalismul” mişcărilor Occupy şi altele asemenea lor, creşterea substanţială a mişcărilor cooperatiste şi a întreprinderilor deţinute de muncitori, pe lângă alte lucruri.

IASR: Există o îngrijorare generală în cadrul stângii radicale, care vorbeşte de cooptarea mişcării Occupy de către instituţiile liberale. Există vreun adevăr în asta? Şi ar putea Occupy în cele din urmă transcende şi să devină o forţă mai revoluţionară?

CHOMSKY: Este de la sine înţeles că o mişcare populară autentică, care se dezvoltă provocând puterea şi privilegiul, se va confrunta cu eforturile de distrugere, cooptare sau ambele. Asta este cu totul previzibil. Dacă Occupy poate rezistă acestor eforturi, nu putem prezice şi nu cred că trebuie să încercăm. Ceea ce este important este să le reziste. Nu cred că circumstanţele sunt destul de mature pentru o mişcare cu adevărat revoluţionară în societăţile industriale. O condiţie esenţială ar fi o largă recunoaştere că problemele de real interes nu pot fi abordate în cadrul instituţiilor existente, iar asta este departe de a fi cazul.

IASR: În cele din urmă, fiind un socialist libertar de multă vreme, cum poate cineva să deţină astfel de opinii independente într-o lume bazată pe partizanat?

CHOMSKY: Dacă partizanatul reprezintă dezacord, acesta poate fi un fenomen perfect sănătos, sursă a descoperirii, inovaţiei, perspectivei noi şi a unei acţiuni mai eficiente. Dar dacă se transformă într-un dogmatism rigid, atunci este o forţă dăunătoare care ar trebui să fie depăşită. Dar există o mulţime de oportunităţi deschise în a deţine opinii independente şi a acţiona pe baza lor.