Ce este birocraţia sindicală?

Există foarte puţine mijloace prin care clasa muncitoare se poate înarma cu un instrument politic, care o educă şi o ajută să lupte împotriva escrocilor, deghizaţi în apărătorii săi, care o trădează şi vinde. Prin această tribună vreau să constribui, astfel încât acei muncitori care dau peste această informaţie să o poată folosi ca punct de pornire pentru a crea o discuţie despre birocraţia sindicală, acest mare duşman al clasei muncitoare, astfel încât să se poată organiza pentru combaterea acesteia. În primul rând, trebuie să înţelegem ceea ce caracterizează birocraţia sindicală.

Birocraţia sindicală nu practică democraţia în rândul muncitorilor. Aceasta nu consultă muncitorii afiliaţi sindicatului, sau acelea care sunt reprezentate, privind acţiunile sale, atitudinile şi deciziile, ci mereu tratează cu şefii în spatele muncitorilor. Birocraţia sindicală îşi desfăşoară discuţiile cu şefii  şi acordurile colective fără martori, în restaurante de lux: sau, pentru probleme mai puţin importante, în birourile patronilor, în spatele uşilor închise. Semnează acorduri şi contracte fără participarea muncitorilor.

Birocraţia sindicală terorizează membrii de sindicat. Atunci când sunt criticaţi de către muncitori, aceştia sunt urmăriţi, ameninţaţi şi intimidaţi, fiind supuşi unui terorism psihologic: sau dacă nu, se asigură că vor fi concediaţi. Birocraţia e inamicul adunărilor muncitoreşti şi a participării din partea muncitorilor.

Birocraţia sindicală nu se organizeată ea însăşi şi nici nu permite muncitorilor să lupte, iar când le permite o acţiune din partea muncitorilor e pentru că se simte sub presiune. Când cererile sunt suficient de justificate şi se teme că muncitorii o vor înlocui, acţionează ca o camaşă de forţă. În alte cazuri în care birocraţia permite  o acţiune din partea muncitorilor este doar pentru a exercita presiune pe patron, astfel încât acesta să cedeze în faţa dorinţelor proprii ale birocraţiei. Birocraţia întotdeauna încearcă să conţină luptele muncitorilor, dar spunându-le să nu lupte şi să menţină o atmosferă de pace şi armonie, acceptând normele şi condiţiile impuse de către patronat. Birocraţia sindicală e demagogică, oferind mereu lucruri de care nu se ţin de cuvânt. Îi vinde pe muncitori, fiind vânduţi şi corupţi de privilegiile şi mitele pe care le primesc în schimb. De asemenea, participă în inspectoratele de muncă. Dacă liderii voştrii sindicali se comportă în acest fel, atunci aveţi birocraţie. Prima noastră sarcină ca muncitori este de a-i combate şi de a-i da afară din sindicatele noastre. Cu această declaraţie, ne alăturăm tuturor muncitorilor care doresc să înceapă o luptă pentru a înlătura aceşti paraziţi din sindicatele noastre.

Alberto Durango

thecommune.co.uk