Editorial Sinapsis Nr. 2 : „Munca și uciderea lui Rodrigo Cisternas”

“Sinapsis” este o videorevista ce conține documentare scurte și reportaje despre diverse teme de interes pentru luptele sociale. Este produsă de către “Productora de Comunicación Social“, o organizație anarhistă de comunicare și propaganda din Chile, dedicată difuziunii de idei și practici libertare, difuziunii diferitelor mișcărilor sociale autonome, sindicale, a problemelor comunităților indigene, a problemelor ecologice, promovând în același timp dialogul între organizații la nivel internațional. De asemenea, este o organizație non-profit ce funcționează în principal într-un ambient independent și autogestionat. Am avut ocazia sa cunoaștem câțiva membrii ai acesteia la adunarea anarhistă din St.Imier, unde am stabilit că, de-a lungul timpului, vom traduce în română anumite documentare.

Așadar vă prezetăm reportajul “Munca și uciderea lui Rodrigo Cisternas”,  din a doua ediție internațională a Editorialului Sinapsis:

Sinapsis 2 : „Munca”

Sinapsis Editorial Nr. 2 : „Munca și uciderea lui Rodrigo Cisternas”

Originea zilei de 1 Mai datează din orașul Chicago, unde 1 mai 1886 a dat naștere unei greve pentru introducerea a 8 ore zilnice de muncă, care a declanșat protestul Haymarket, unde a fost detonat un dispozitiv exploziv în apropiera unui grup de polițiști. Presa și opinia publică a condamnat un grup de militanți anarhiști, care ulterior au fost condamnați și uciși arbitrar. Aceștia se numesc “Martirii din Chicago”.

În prezent, comemorarea zilei de 1 Mai a devenit o „petrecere” în Chile, unde partidele politice, guvernul, CUT (Centrala Unitară a Muncitorilor) și alte instituții au creat un discurs ipocrit despre condițiile în care muncesc milioane de persoane, criminalizând activiștii sociali ce caută sa evidențieze acest lucru și să se poziționeze împotriva conflictului de clase.

Acest video este o invitație pentru regândirea seminificației luptelor muncitorilor din lumea întreagă.

Autor: Productora de Comunicación Social
Locație: Santiago.
An: 2007
Durație: 05:13
Nume: Editorial Sinapsis 2