Interviu FAM (Federația Anarhiștilor din Moldova)

IASR:  Ce este FAM?

FAM: Federația Anarhiștilor din Moldova  a apărut din dorinţa de a crea un centru de coordonare și centru de informare anarhist. Momentan, prioritatea noastră este informarea.

 IASR: Există o mişcare anarhistă în Moldova?

FAM: În prezent, mișcarea anarhistă în Moldova este la început. De aceea nu avem o activitate atât  de intensă pe care o putem observa în România cât și în Ucraina. Trebuie să o luăm de la început datorită contextului istoric: mișcarea anarhistă în Moldova a fost în permanent parte a mișcării anarhiste ruse, apoi, pentru un scurt timp, a mișcării anarhiste româneşti, iar în perioada sovietică a fost distrusă complet.

IASR: Care este situaţia anarhiştilor din Moldova? Sunt anarhiştii reprimaţi?

FAM: Cum am menţionat anterior, noi începem istoria noastră de la zero.

IASR: În România, comuniştii de tip Stalinist au dispărut din scena politică, iar PCR a fost scos în afara legii. Pe de altă parte,  în Moldova au fost la guvernare şi se bucură de un suport considerabil. Care este relaţia anarhiştilor cu PCRM? Există ostilitate directă sau relaţii cordiale?

FAM: Trebuie să menţionez că PCRM nu este partidul comunist ortodox (de tip marxist, stalinist sau leninist), este un partid care folosește simbolurile comuniștilor din perioada sovietică și cuvântul „comunism” în denumirea sa. De fapt, este un partid oligarhic. De aceea noi nu construim relații cu partidul comunist.  Dar nu putem ignora faptul că PCRM, până în ziua de azi, are un suport considerabil. Oamenii care susțin PCRM sunt mințiți încă din perioada sovietică, ei sunt dogmatici. Scopul nostru este să le arătăm adevărul.

IASR: A existat participare anarhistă în cadrul protestelor din 2009? Care este poziţia anarhiştilor din Moldova în legătura cu aceste proteste?

FAM: Este o întrebare foarte interesantă. În legătură cu protestele de pe 7 aprilie 2009, am participat în mod individual. A fost 7 aprilie o lovitură de stat, cum sugerează PCRM?  Poate că da, poate că nu. Poate a fost o încercare PCRM de a scăpa de responsabilitate înainte de ajungerea crizei financiare mondiale, cum afirmă cei care sunt la putere. Se poate. Noi suntem siguri  că pe 7 aprilie 2009, în Republica Moldova, așa numiții comuniști de la puterea statului, au fost înlocuiţi cu liberalii. Și luând în considerare interesele muncitorilor, putem constanta că guvernul actual „revoluționar”, este de fapt guvernul liberal, iar acesta  nu se deosebește de oricare guvern liberal din lume. Avem aceleași, așa-numite reforme liberale pe care guvernul le implementează sub stricta îndrumare a FMI și avem rezultatele corespunzătoare: înrăutățirea condițiilor sociale de viață ale muncitorilor.

IASR: Care este opinia anarhiştilor din Moldova în legătura cu problema „unionistă”?

FAM: Întrebarea nu este simplă. Dar totuşi, suntem de părere că problema „unionistă” se bazează pe naţionalismul român. La „marşurile unirii” participă „garda de fier”, „legionarii”, „acţiunea 2012”. Mie mi-se pare că în România organizaţiile acestea nu sunt aşa active ca în Molodova. Dar nu este tot adevărul, аctivitatea din partea naționaliștilor stimulează activitatea în rândurile șoviniștilor ruși (mai corect rusofili) și aşa numiţi „patrioți”.

IASR: Mulţumesc mult pentru interviu.

FAM: Cu plăcere.

website FAM: www.anarchy.md